CulturaMunicipi

Pollença torna a ser un escenari televisiu

'Pirates a les Balears' representa la disputa de Joan Mas i Dragut

Són moltes les pel·lícules, anuncis publicitaris i sèries que s’han rodat a Pollença al llarg dels anys. Probablement, però, el més pròxim és el de la sèrie ‘Pirates a les Balears’ a IB3 televisió.

La serie comença amb  un crit que tot pollencí coneix: 

“Mare de Déu dels Àngels, assistiu-mos! ‘pollencins’, aixecau-vós, que els pirates ja són aquí”.

Però la realitat històrica és que Joan Mas no va cridar a la Mare de Déu dels Àngels, sinó que probablement va cridar a Sant Jordi, que fou substituït a la renaixença per la patrona. Pot haver-hi més incongruències històriques?

Jaume Llompart historiador, ens diu que “l’aportació dels experts és molt tècnica i concorda amb la realitat de l’època, les entrevistes  són rigoroses”. Ara bé, per a una altra banda, la cinemàtica de la sèrie, “no es correspon amb les localitzacions; i aquestes poden ser estranyes pels locals”. A més l’historiador afegeix que la sèrie no se centra en els pollencins o mallorquins sinó amb els corsaris i pirates de balears, aquests només són representats per crear les possibles batalles en què es trobaren els corsaris. Podem dir que Pollença i Joan Mas és l’excusa per a representar com era la vida dels pirates i no com fou realment la batalla o com era la Pollença de 1500 dC.

Durant una setmana IB3 tindrà pujat a la seva web (IB3 a la Carta), la disputa per Pollença que van fer Joan Mas i Dragut, que representen cada any els pollencins als Moros i Cristians.   Que és una victòria local del 30 de maig de 1550, que roman a la memòria col·lectiva dels habitans de Poellença i ara és l’escenari per entendre la vida dels pirates.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X