Municipi

De Pollença a Senegal a través del bàsquet

L'Associació Pollencina TasnimaKunda acaba de començar un nou projecte esportiu: Kaf Basket

A principi d’any, ja veníem parlant de l’Associació Pollencina TasnimaKunda i el seu projecte de centre de maternitat a la regió Baixa Casamance, a Senegal. Pels qui no ho recordeu, aquesta associació es dedica a la cooperació internacional i la sensibilització, tractant de crear i enfortir les aliances entre cultures.

Avui venim a parlar-vos del seu nou projecte, el programa esportiu Kaf Basket al poble de Kafoutine, liderat per Sidy Giroux, un entrenador de bàsquet amb estudis d’educació i sociologia. Aquest projecte, tot i que va arrencar el passat gener i actualment ja compta amb 30 alumnes d’11 a 21 anys, entre els quals hi ha 8 nines, acaba just d’enlairar-se i obrir un nou camí a la recerca de suport per a poder crèixer.

Per això, i per tal de poder donar visibilitat a aquest programa i descobrir una mica més sobre ell, parlam amb la pollencina Nuri Moreno Jurado, qui és la tècnica de projectes de l’associació, perquè ens conti els objectius principals que cerquen a través d’aquesta iniciativa.

L’equip de l’associació, entre els quals trobam a la pollencina Nuri Moreno, a la part esquerra amb ulleres

Des de TasnimaKunda hem borrat la paraula “ajuda” perquè el que fem és acompanyar als actors locals de Senegal que porten a terme aquests programes, donant-los suport i cercant socis que tenguin interès en col·laborar-hi, ja sigui en l’àmbit esportiu, empresarial o associatiu.

Nuri Moreno

El bàsquet com a eina per a complementar l’educació no formal

Sidy Giroux és el responsable i l’impulsor d’aquest gran projecte, qui va veure el bàsquet com una eina per a complementar l’educació no formal, fora de l’escola, ja que no compten amb activitats extraescolars allà”, explica Nuri, afegint que “per molts dels joves que formen part de l’equip, aquesta activitat és una via d’escapatòria dels problemes que tenen a casa o de les circumstàncies difícils a les que s’han d’enfrontar per mor dels seus pocs recursos”.

Aquest programa no es dirigeix a un públic en concret, sinó que ha acollit a tots aquells al·lots i al·lotes que s’han interessat pel bàsquet i pel projecte que Sidy ha muntat amb l’ajuda de TasnimaKunda, arribant-se a convertir en més que un entrenador i assolint un rol parental. “Ha estat un equip que s’ha creat de forma espontànea quan Sidy començà a practicar l’esport al poble i els joves han anat afegint-s’hi”, conta Moreno.

Poc a poc, aquest esport ha anat convertint-se en una motivació pels joves del poble, arribant a entrenar de dilluns a dissabte de 17h a 20h, però les condicions en que ho fan són una mica rudimentàries.

He arribat a veure com els al·lots entrenen descalços perquè no tenen sabates.

Nuri Moreno

La pollencina assegura que “la pista té forats i les línies les fan amb pedretes; no hi ha taulells ni cistelles però a més, els mitjans de què disposen els integrants de l’equip i les seves famílies són escassos i sovint no tenen sabates i entrenen descalços, o aquestes estan amb molt mal estat amb forats o rompudes. Tot i així, això per ells no és un drama, sinó és la situació que tenen”.

Durant els entrenaments s’intenta evidenciar la importància que té l’esport dins la vida dels joves i com els pot ajudar en els problemes que tenen i la seva situació de risc. Per això, es fa feina amb habilitats i valors positius, es treballa amb la feina en equip, disciplina, etc. El que es vol aconseguir és formar-los per a ser adults en un futur proper i conduir la seva vida de la forma més sana i amb les millors possibilitats.

Un altre objectiu molt important del programa és que el bàsquet es una eina de motivació en els estudis. És indispensable que per poder formar part de Kaf Basket els alumnes tenguin bon resultats acadèmics i un bon comportament dins la seva família.

De cara el futur, Nuri ens explica que estan treballant en diferents aspectes. Per una part, al poble hi ha joves amb necessitats especials que, per falta de recursos i personal insuficient, no se’ls pot donar la cabuda que necessiten dins el programa de Kaf Basket. Per això s’està fent feina en aquest tema per poder cobrir-ho.

Per altra part i com a objectiu final i a llarg termini “volem poder obrir una acadèmia de bàsquet a Kafoutine, la qual no només aculli alumnes del municipi, sinó que es converteixi en un centre de tecnificació més enllà del poble, a nivell de la regió de Casamance. Seria una acadèmia a mode d’internat on els joves viuran en el centre, sempre portant una estreta relació amb l’escola i institut, tenint així una immersió de qualitat total dins l’educació, tant dins el centre com fora, a l’escola.

Com podem col·laborar en aquest projecte?

Davant la idea de poder partir cap a mitjans d’octubre a Senegal amb el material i tot el que hagin pogut recolectar, així com també amb socis interessats en seguir el projecte des d’allà, Nuri ens explica quines són les necessitats més urgents que tenen actualment: “a curt termini, són molt específiques: necessitam equipament per poder fer l’entrenament (pilotes, taulells, cistelles, cons, calçat, equipament esportiu…) i, a part, es necessiten uns 800€ per enviar aquest material cap allà”.

Necessitam gent que tengui ganes d’implicar-se en aquest tipus de projecte i vulgui viure un programa de cooperació des de Pollença, sigui en l’àmbit que sigui. Fem una crida per captar socis per l’associació i estem oberts a tot aquell que vulgui interessar-se i saber més de nosaltres.

Nuri Moreno
Nuri fa una crida a tots els interessats a col·laborar en Kaf Basket i com poden fer-ho

Per tal de poder fer les aportacions econòmiques, podeu ingressar els donatius a Caixa Colonya Pollença: ES82 2056 0000 6110 0058 3813. Per altra part, si es tracta de donacions materials, podeu posar-vos en contacte via mail, a tasnimakunda@gmail.com, o via telefònica, a través de 633 669 901.

Esperam que aquesta iniciativa cobri més interès a Pollença i pugui tenir una acollida que doni força als projectes que estan per venir. No dubteu en contactar-nos per saber més informació. Moltes gràcies i, com diuen allà “ont est ensable”.

Nuri Moreno
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X