Municipi

15 d’agost: És la Mare de Déu d’Agost

Avui se celebra aquesta festivitat catòlica, descobreix algunes curiositats, dites, refranys i expressions que utilitzem

Al nostre país hi ha moltes les celebracions catòliques, i entre elles, moltes són celebracions marianes. Una d’aquestes celebracions és l’Assumpció de la Mare de Déu, coneguda també com a Mare de Déu d’Agost, Mare de Déu Adormida, Dormició de la Mare de Déu o Mare de Déu Morta.

L’onomàstica que té lloc el 15 d’agost, quan se celebra que la Verge Maria va ser portada al cel en cos i ànima pel poder de Déu. L’Església catòlica celebra aquesta festa en honor de la Mare de Déu en Orient des del segle VI i en Roma des del segle VII.

El Llit de la Mare de Déu d’Agost és una tradició mallorquina relacionada amb la festa de l’Assumpció que consisteix a instal·lar a la Seu i a altres parròquies de l’illa el túmul que representa el cos de Maria just abans de pujar al Cel. L’escena se sol representar sobre un cadafal on reposa la figura jacent de la Mare de Déu generalment ornada amb espelmes, àngels custodis, alfàbregues al voltant. A les parròquies de Pollença i el Port ja podeu visitar-lo.

Curiositats de la celebració

Hi ha diverses ocasions on es fa utilitzar l’expressió les tres Maries i el més cert és que tenen diferents significats. Existeixen les tres santes dones que acompanyaren Jesucrist al peu de la creu i anaren a visitar el seu sepulcre. També hi ha les tres jovenetes vestides de negre i amb un mocador blanc pel cap, que estan al peu de la creu en les funcions del Dijous Sant i, finalmentn, les tres Maries són el conjunt de tres estels en línia recta que en termes astronòmics s’anomena Cintura d’Orió.

A més, també fem servir dites i refranys com quam deim en exclamacions: Maria de Déu!, Maria Santa!, etcètera. Altres expressions són “Santa bona Maria”, que s’utilitza per per a indicar que una cosa ja està acabada o “Cercar na Maria per la cuina”; pretendre coses poc raonables, entre altres.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button