Municipi

La imitació i l’original: La polèmica de les ‘robes de llengo’

La reina Letizia s'ha reconciliat amb la tradició mallorquina després d'usar, en diverses ocasions, peces no autèntiques

Les teles de llengües mallorquines s’elaboren a través d’una tècnica coneguda en els seus països d’origen com ikat. La denominació ikat es refereix tant a la tècnica de producció de tela, com al producte definitiu. Mallorca és l’únic lloc d’Europa que manté aquesta tradició. En l’antiguitat era una tècnica estesa per molts països, però ara més oblidada.

Es tracta d’un sistema mil·lenari que es caracteritza pel tenyiment de les fibres, que consisteix a practicar prèviament uns lligams que impedeixen que el tint penetri en unes determinades zones de la roba. Després es tenyeixen i posteriorment, quan es va teixint la peça, va apareixent el dibuix, en funció de la posició que es van fer aquests lligams i els colors utilitzats. D’aquesta manera, ambdues cares de la tela mostren un dibuix idèntic.

A Mallorca, duim més de 160 anys fabricant tela de llengües i només tres fàbriques s’encarreguen de mantenir aquesta forta tradició: Teixits Vicens, a Pollença; Teixits Riera, a Lloseta, i Bujosa Artesania Tèxtil, a Santa Maria.

La reconciliació amb la tradició de la Reina Letizia

Fa just un any, a Som Pollença ús explicàvem la polèmica que havia creat Letizia en les seves vacances a l’Illa. La reina va aparèixer amb una bossa amb estampat de llengua mallorquina amb l’intenció era fer un homenatge a la moda mallorquina, però no va acabar com esperava. Els experts de la indústria tèxtil de les illes van manifestar obertament que es tractava d’una bossa ni autèntica ni original si

nó que es tractava d’una còpia.

Per si no fos poc, aquest estiu els reis i les seves filles han visitat Lluc, on Letizia tornà a lluir la còpia d’una de les senyes d’identitat de l’illa. Això, causà novament un profund malestar en el sector que es dedica a produir-lo de manera totalment artesanal.

Davant aquesta situació, des de l’Associació Moda Mallorca, van escriure una carta a la reina explicant detalladament el procés i elaboració de les “robes de llengo”. A més, també van confeccionar una bossa i no va tardar ni 24 hores en lluir-la.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X