DirecteMunicipiStreamingVídeo

Reconeixements Clara Hammerl per a les treballadores de Can Morató

Colonya rebrà un reconeixement a títol pòstum per les dones de la fàbrica que ja no hi són

Avui, dilluns 9 d’agost s’atorguen els reconeixements Clara Hammerl 2021. Enguany, aquests reconeixements seran per al col·lectiu de les treballadores de l’antiga fàbrica de Can Morató. Serà a les 21.00 hores al Claustre de Sant Domingo.

El batle de Pollença, Tomeu Cifre diu que enguany els reconeixements van a aquest col·lectiu “aprofitant la rehabilitació de la fàbrica, els hem volgut impulsar amb ganes, ja que aquestes dones són història viva del poble, que varen viure amb molta intensitat el que era la incorporació de la dona en el mercat laboral”.

La regidora d’Igualtat, Bianca Aguilar, ens ha explicat que aquests reconeixements enguany es duran a terme a porta tancada. Ja que, la majoria de dones són majors i “hem reduït l’aforament tot el possible per la seva salut”.

A l’acte, emetran un vídeo on entrevisten a la majoria de 16 dones que treballaren a la fàbrica, que conten la seva experiència. Posteriorment, donaran el reconeixement a cada una d’elles amb una imatge feta a mà de Clara Hammerl amb el nom de cada una. Els regidors seran els encarregats de repartir-les entre les extreballadores de Can Morató.

Aguilar coincideix amb el batle amb què “enguany s’ha triat el col·lectiu perquè coincideix amb la rehabilitació de la fàbrica i perquè moltes d’elles són majors i no hi havia millor moment”.

Quant a les dones que ja no hi son presents, es farà un reconeixement a títol pòstum destinat a Colonya Caixa Pollença i el penjaran, en el seu honor, a la futura seu, ubicada a l’antiga fàbrica.

Tornem a on tot començà

No hi ha millor lloc per dur a terme aquests reconeixements que a la mateixa localització on va començar tot. I és què, segons l’historiador Jaume Llompart, tot començà al Convent de Sant Domingo. El matrimoni de Donya Maria Bosch i Don Rafel Morató escolliren el corredor del pati del Convent per instal·lar “tres o quatre telers que havien dut d’Esporles; per tal que una vintena d’al·lotes ensenyades per una mestra hi comencessin a realitzar catifes nuades”.

Més tard, ja van comprar la finca situada al carrer de la Mar, al costat del torrent de Sant Jordi, per començar a construir la fàbrica. Segons Llompart, “va obrir les portes cap a l’any 1927 amb més de 100 treballadors”.

Per tant, aquesta nit s’atorgaran els reconeixements Clara Hammerl a aquest important col·lectiu on tot començà.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button
X