Municipi

3 de maig: La informació com un bé comú

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa coincideix amb la recent pèrdua de dos periodistes espanyols a Burkina Faso

El tema del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa d’aquest any, “La informació com un bé comú”, fa èmfasi en la importància de valorar la informació com un bé de tots i per explorar el que es pot fer en la producció, distribució i recepció de continguts. I, així, enfortir el periodisme i avançar en la transparència i l’apoderament sense deixar ningú enrere. El tema és urgent per a tots els països del món i reconeix el canviant sistema de comunicacions que incideix en la nostra salut, els drets humans, les democràcies i el desenvolupament sostenible.

El 3 de maig va ser proclamat com el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa el 1993, per l’Assemblea General de les Nacions Unides, seguint la recomanació de la Conferència General de la UNESCO. La data es va triar perquè coincidís amb l’aniversari de la Declaració de Windhoek, en la qual els representants de mitjans de comunicació africans que participaven en un seminari organitzat per la UNESCO a la capital de Namíbia, van elaborar un document on es recollien els principis de la llibertat de premsa.

Avui, trenta anys després, es celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, encara consternats pel recent assassinat dels periodistes Daniel Beriain i Roberto Fraile fa una setmana a Burkina Faso. Els dos veterans reporters treballaven al país africà en un documental sobre la caça furtiva, un dels seus múltiples treballs valents i compromesos en perilloses zones de la planeta amb conflictes armats. El Govern els atorgarà, en la seva pròxima reunió de Consell de Ministres, la Medalla al Mèrit Civil.

Sense llibertat de premsa no existeix veritable democràcia perquè se’ns priva els ciutadans, no només del dret a conèixer la realitat diària, sinó de posseir un pensament lliure, que alguns paguen amb la seva vida.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X