FormentorMunicipi

Aconseguirà Pollença la reobertura del mític campament de Cala Murta?

Aquesta és la situació del Campament Santa Maria de Formentor en l'actualitat

Cala Murta fou un lloc mític on els nins i nines de Mallorca -i sobretot de Pollença- anaven a passar les colònies d’estiu. Des de la seva obertura en els setanta i fins a la seva clausura definitiva en 2014, el campament fou testimoni de mil i una aventures. Cada estiu, els nins i nines esperaven aquestes setmanes en les quals l’alegria, la diversió i un grapat d’emocions eren realment l’únic fil conductor.

Després de més de quaranta anys de funcionament el Consell va advertir a la propietat del risc d’incendi en una part del campament. Tot i que la fundació propietària, Rotger Villalonga, planejava continuar donant el servei en les instal·lacions de la zona alta, una infracció urbanística li va impedir obtenir la llicència per a reprendre l’activitat.

Els darrers mesos, el batle de Pollença, Tomeu Cifre i els responsables de la Fundació Rotger Villalonga s’han reunit amb la consellera d’Afers Socials, Joventut i Esports, Fina Santiago, per demanar-li que inclogui en la futura Llei de Joventut. Ja que, com explica Cifre, avui dia “no hi ha infraestructures públiques per tirar endavant aquests tipus de campament i la norma sí que permet que es pugui fer amb entitats sense ànim de lucre com és la Fundació Rotger Villalonga”. El “problema és que està dins un espai natural protegit”.

Però, la Llei 5/18 de l’Habitatge de les Illes Balears va introduir una excepció perquè els albergs, cases de colònies, refugis o similars, que no tenguin la consideració d’activitat complementària de l’activitat agrària, puguin ser autoritzats en sòl rústic, però per obtenir l’autorització no poden construir noves edificacions, ampliar les existents, ni legalitzar edificis fora d’ordenació. Segons Tomeu Cifre per obtenir “l’interès general de la Fundació Rotger Villalonga hauria de tirar totes les instal·lacions que estan fora d’ordenació i tornar a aixecar-les, un absurd“.

El batle, explica que la consellera Fina Santiago “va passar un poc de nosaltres”. Des de “la direcció insular de territori han d’enviar la redacció de l’article a la Conselleria que és qui promulga la llei”, manifesta Cifre. Amb la “Llei de Joventut es podria introduir la disposició que necessitem per a permetre les cases de colònies també en edificis construïts sense llicència en sòl rústic”, manifesta Cifre.

“El que legisla no ens pot arribar a l’absurd de dir-mos que tirem tot el campament abaix i el tornem a aixecar”. “Nosaltres volem ser conservacionistes i no podem crear més residus, més cost i més tot”. El batle recalca que seria “tan fàcil com que els donin el ‘sus’ i que tothom pogués tornar a les colònies com hi hem anat tots els pollencins”. Des de l’Ajuntament expliquen que “ja no podem fer res”, Tomeu espera que “s’aprovi aquesta disposició addicional que modifica la LUIB (Llei d’Urbanisme de les Illes Balears)”. Però, per altra banda, la Conselleria d’Afers Socials Esports i Juventut, en declaracions a mitjans explica que enten que modificar a través de la Llei de Joventut una norma urbanística “està fora de les nostres competències”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button