Aprovat definitivament el projecte de reforma de la peixateria de Pollença
Després de diverses opinions contràries i el tractament d’algunes al•legacions, l’Ajuntament aprova definitivament el projecte de reforma
El projecte de reforma de la històrica peixateria pollencina veu, a la fi, llum al final del túnel després d’anys de projectes i propostes inacabades, consultes ciutadanes, desacords i fins i tot, sorpreses arqueológiques. Aquest darrer fet, per exemple, va obligar a aturar les obres el mes de desembre del 2018 arrel de la trobada de restes de l’època islàmica amb més de 800 anys d’història.
Segons la darrera publicació al BOIB, ara s’ha trobat la solució final per a dur endavant les obres de reforma. L’Ajuntament de Pollença aprova definitivament el projecte que permetrà la rehabilitació i ampliació de l’emblemàtic edifici. Una estimada i cèntrica construcció ubicada a la Plaça Major i que significa molt per als pollencins i pollencines de diverses generacions.
L’aprovació definitiva, sobre la que encara s’hi podria interposar un improbable recurs contenciós administratiu o de reposició, data del passat dia 17 de març i ha tengut en compte algunes de les al·legacions presentades en el termini pertinent; encara que parcialment.
ELS PUNTS POLÈMICS DE L’ANTIGA PEIXATERIA
La trobada de les restes arqueològiques suposà, a més d’una sorpresa, un conflicte per a la continuació de les obres; ja que va obligar a l’equip de Govern a comptar amb als experts corresponents per realitzar una excavació que determinàs la importància de les restes de ceràmica islàmica que varen aparéixer en un primer moment. La troballa es va produir només dos mesos després d’haver començat les obres de reforma. Amb les feines d’excavació arqueològica, es va extendre fins a mostrar part d’un cementiri musulmà amb diversos cossos, tombes i objectes. Una vegada paralitzades les obres per aquest motiu, el projecte s’havia de revisar de nou.
Una altre dels punts conflictius d’aquesta construcció històrica ha estat precisament el seu ús. Un ús que s’ha arribat a dur a consulta ciutadana i que encara ara, amb el projecte definitiu, no queda clar. Des dels origens de la proposta, s’ha parlat d’un edifici multifuncional, molt obert a la societat, encara que contemplant també algunes funcions municipals. Això si, propostes com la d’ubicar la radio o l’oficina de turisme; que ja compten amb altres ubicacions dins el poble, no va agradar massa i va propiciar la presentació d’algunes de les al·legacions de l’oposició.
Les al·legacions de l’oposició
El passat mes de gener d’aquest 2021, Podem Pollença presentava algunes al·legacions respecte als punts més polèmics del projecte de reforma. Ara, amb l’aprovació definitiva, coneixem quins punts s’han tengut en compte en el projecte que finalment es durà a terme a la peixateria.
El portaveu, Michael L.Muller, ens explica que un dels objectius de la seva proposta era posar en valor les restes arqueológiques que es varen localitzar al subsól; amb la intenció de reproduir una tomba i esquelets artificials sota una zona vidrada que permetès conéixer l’origen històric. Aquesta proposta no ha estat contemplada perque, des del punt de vista arquitectònic, es considera una actuació complicada i dificil d’ubicar en els 150 metres a reformar, un tamany petit per la ubicació d’una exposició d’aquestes característiques. Així i tot, des de Podem Pollença, s’insistirà almanco en l’existència d’un mural, una proposta pedagògica que no permeti l’oblid de les trobades.
Respecte als usos, l’oposició es mostra satisfeta perque s’ha pormenoritzat l’ús administratiu i sembla que hi cabràn altres activitats més properes a la societat però això sí, es mostren preocupats perque “trobam una mala idea acabar unes obres sense tenir clar encara l’ús que tendràn; imaginem que s’han de repetir una altra vegada perque després la reforma no s’adapta”, ens explica Muller.
L’edifici comptarà amb recursos d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda
La darrera al·legació, i la més important a nivell social, sí que ha estat acceptada parcialment. Es tracta de la necessitat del compliment de la llei d’accessibilitat. S’ha tengut en compte una partida econòmica que es destinarà a una salva-escales per usuaris amb mobilitat reduïda i un bany adaptat a la planta d’abaix. “Estam molt satisfets amb aquest punt”, afirma el portaveu de Podem Pollença.
Finalment, entre aportacions d’uns i d’altres, es superaràn els retards i la paràlisi en les obres dels darrers anys i es podrà finalment donar per acabat un projecte de reforma que reconvertirà l’antiga peixateria municipal de Pollença en un punt nou d’equilibri entre el passat i el futur.
Un comentari