Municipi

Endarrerir o avançar el rellotge? Compte enrere per l’horari d’estiu

Aquest canvi es fa per aprofitar una hora més de llum solar i així, estalviar energia

Ja hem arribat a la primavera, i amb aquesta estació s’apropa també el canvi d’hora a Espanya. Queden pocs dies per al canvi d’hora a l’horari d’estiu 2021. Aquest, marcat per la pandèmia originada pel coronavirus, tendrà lloc a la nit de dissabte 27 a diumenge 28, quan els rellotges s’hauran d’avançar una hora per entrar en l’horari d’estiu. Com mana la tradició, aquesta nit dormirem una hora menys.

Recordem que quan les agulles dels nostres rellotges marquin les dues de la matinada, haurem d’avançar l’hora fins a les tres. Aquesta modificació s’efectua en tots els països de la Unió Europea, amb l’objectiu d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir d’diumenge despertarà i anochecerá més tard, fins a la tardor.

Com t’afectarà l’horari d’estiu?

L’efecte més immediat del canvi d’hora és que farà de dia i es farà fosc una hora després, de manera que disposarem de més temps de llum solar els capvespres. Això sol beneficiar els negocis d’oci com la restauració, si bé aquest any hauran d’esperar a l’aixecament de les mesures contra la propagació del coronavirus per percebre les conseqüències favorables del canvi horari.

Diversos estudis mostren com el canvi a l’horari d’estiu sol tenir efectes molestos (en forma d’insomni, somnolència, irritabilitat o marejos), sobretot en nens i ancians. A més, de l’alteració de la son causa de el canvi d’hora, ja que l’horari de feina segueix sent el mateix tot i haver dormit una hora menys. La ruptura de la rutina de la son provoca un efecte similar a el de el jet-lag, o un augment de migranyes.

Quant s’estalvia amb el canvi d’hora?

Un dels arguments que avalen el canvi a l’horari d’estiu són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que estima que l’estalvi energètic potencial és d’un cinc per cent només a Espanya. Aquest percentatge representa, aproximadament, uns 300 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al consum domèstic (uns 6 euros per casa), i la resta, a la indústria de la il·luminació d’edificis de serveis.

Serà el darrer canvi d’hora?

El canvi d’hora de març del 2021 difícilment serà l’últim. La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu de posar fi als canvis en el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora sigui el 2021. La voluntat dels eurodiputats era que els països que es quedessin amb l’horari d’estiu fessin l’últim canvi aquest març, i els que optessin pel d’hivern, aquest octubre.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button