Municipi

Vacunes: què, com i quan et tocarà.

SomPollença t'apropa la guia definitiva perque sabis qué, com i quan et tocará la famosa vacuna.

Ja era hora. Després d’un any de sentir parlar de les vacunes diàriament, durant la seva investigació, posterior descobriment i actual distribució; ja formen part del nostre dia a dia. Qui més qui manco ja coneix algú que ha rebut l’esperada dosi, alguns fins i tot, quan no tocava…

SomPollença t’apropa la guia definitiva perque sabis qué, com i quan et tocará la famosa vacuna. Tota la informació oficial i publicada a través d’una campanya gubernamental online que aclareix tots els dubtes possibles i que està dirigida a que els ciutadans abandonin la incertesa i comencin a formar part de la roda imparable de la vacunació. (Fent click aquí pots ampliar la informació amb els enllaços oficials).

QUÈ?

Les vacunes amb les que comptam a les illes Balears, són tres. La més popular, la de Pfizer; va ser la primera que ens varen presentar els mitjans de comunicació i de la que més n’hem sentit parlar. Es tracta d’una vacuna tipus ARNm, que requereix temperatures molt baixes per ser conservada i que es distribueix en dues dosi amb una periode intermig de 21 dies.

Poc després, començaren els memes entre Pfizer i la recent arribada Moderna, la segona vacuna aprovada el passat dia 6 de gener d’enguany, com si l’haguessin duit els Reis d’Orient. També es del tipus ARNm i s’ha de conservar a vint graus sota zero. Es distribueix en dues dosi amb un periode intermig d’almanco 28 dies.

Un mes després, les paraules Astra-Zenecca adquirien un nou significat per als ciutadans. La tercera vacuna i, tal vegada, la més polèmica per estar destinada a un segment d’edat específic i ser d’uns tipus diferent a les dues anteriors. Es tracta d’una vacuna de vector víric; això vol dir que introdueix dins nosaltres un virus inofensiu que provocaria els anticossos que lluitarien després amb el temut coronavirus. Aquest format ja s’ha utilitzat en la lluita d’altres virus com l’èbola. Atenció perque aquesta es distribueix en dues dosi separades per un periode intermig d’entre deu i dotze setmanes. A més, s’ha de transportar i emmagatzemar sense llum a una temperatura d’entre dos i vuit graus.

COM?

La vacuna NO és obligatòria i per tant, el “com” passarà primer per la decisió de cada ciutadà. Això sí, és recomanable per aconseguir la immunitat poblacional desitjada i sortir, d’una vegada per totes, d’aquesta crisi que ens ha enfonsat a nivell econòmic i social. A les Illes Balears, la campanya de vacunació s’ha planificat des de la Direcció General de Salut Pública i Participació, en col·laboració amb l’IBSALUT; i seràn precisament els professionals d’aquest darrer grup qui s’encarregarà d’administrar-la. L’eficàcia de les vacunes es troba entre un 60% i un 95%, segons quina de les tres s’apliqui. Com qualsevol altre, comporten efectes secundaris: dolor, inflamació, febre, mal de cap, mal muscular; això sí, aquests haurien de desaparéixer en no més de 48 hores. Les reaccions adverses s’han identificat més a partir de la segona dosi i generalment els són més lleus en majors de 55 anys.

QUAN?

La vacuna acabarà arribant a tots però serà a través d’un calendari progressiu i esglaonat. És el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (on es troben representades les Comunitats Autònomes i també el Ministeri) qui ha decidit l’estratègia a seguir. Es tracta d’un document que estableix la prioritat cronològica de cada grup en base als seus riscos d’exposició, transmissió, patologies greus i, curiosament, també l’impacte socioeconòmic que pot provocar-hi la pandèmia.

Els primers han estat els anomenats “grups prioritaris”, una etapa que ja s’hauria finalitzat a les illes. En ella, s’inclou al personal de residències, sanitaris en primera línea, personal hospitalari genèric i d’alguna especialitat com la salut dental, col·lectius amb alt risc d’exposició i grans depenents.

Entre el 24 de febrer i l’1 de març, s’ha iniciat la segona fase de vacunació. De moment, s’estàn administrant dosi a majors de 80 anys i als docents i personal d’educació infantil. Molts d’ells passaràn, aquest mateix cap de setmana, per les instal·lacions de vacunació massiva que s’han estructurat a Son Dureta. A partir del 8 de març, es vacunarà també a les forces i cossos de seguretat. Els següents, dins el mateix grup però encara sense data fixa, seràn les persones d’entre 60 i 79 anys, els docents i personal de primària i persones menors de 60 anys en risc de patir malalties greus.

La tercera etapa de vacunació encara no s’ha estructurat ni per grups ni per dates; per tant, si es trobes fora dels grups anomenats, hauràs d’esperar un poc per a conéixer la teva data de vacunació. A l’enllaç aportat dins el texte, podràs trobar les actualitzacions i totes les novetats que s’incorporin a la campanya. Preparau-vos! Que, teòricament, la pretensió del Govern és que en el mes de juny, ja s’hagi aconseguit vacunar un 70% de la població. (Fent click aquí pots ampliar la informació amb els enllaços oficials).

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button