AllotjamentEntrevistesFormentorMunicipiPollençaServeis

Hotel Formentor: Una reforma de futur o una errada medioambiental?

SomPollença vos proposa els arguments d'ambdues parts per posar sobre la taula si aquesta nova reforma serà una passa endavant de cara al futur o una enrera en la protecció medioambiental.

El projecte de reforma de l’Hotel Formentor no ve d’ara. Possibilitats i projectes s’han anat succeïnt al llarg del temps des de fa més d’una dècada. Ho va intentar l’anterior propietat, el grup Barceló; però el planejament urbanístic específic d’una zona tan important com Formentor no ho va permetre.

Ara, la cadena Four Seasons pretén reobrir l’establiment al 2023 després d’una reforma integral que s’ajustaria al que permet la llei. Una reforma que permetria una ampliació d’un 15% sempre que no s’incrementi el número de places. Aquesta mesura es va aprovar mitjançant un decret llei pensat per la reactivació econòmica després de la crisi de la COVID-19. Això sí, entitats medioambientals com Terraferida, pensen que la reforma no es pot dur a terme sense incomplir la normativa en algun punt.

Arribats en aquest punt, des de SomPollença vos proposam els arguments d’ambdues parts per posar sobre la taula si aquesta nova reforma es tracta d’una passa endavant de cara al futur o una passa enrera en la protecció medioambiental d’aquest espai.

TERRAFERIDA RESPÒN

Jaume Adrover. Portaveu de l’entitat

Per qué no estau d’acord amb el pla d’ampliació de l’hotel?

Formentor significa molt tant per Pollença com per tot Mallorca. És un punt important i ja s’ha destrossat bastant amb el tema dels xalets. No s’hauria de construir ni un metro quadrat més. L’Hotel Formentor és un símbol, és cert, però un augment de volum tendria un impacte brutal. Sabem que es poden autoritzar reformes interiors però no veim possible que això es pugui dur a terme sense un permís d’obra major. Creiem que la reforma que planteja la propietat va un pas més enllà.

Quins perjudicis tendria?

En primer lloc, l’impacte sobre l’entorn i el paisatge. És un impacte paisatgístic i medioambiental. Però no només això. Formentor és un LIC (Lloc d’Interés Comunitari), requereix un informe de la comissió balear de Medi Ambient i pel que sabem encara no està fet. És un aspecte legal que s’ha de resoldre i per això pensam que de moment no es pot autoritzar el que planteja la propietat. Aquesta zona ja té la seva història judicial i ja va provocar disputes al passat. No soporta més pressió.

Pensau que només es farà una reforma interior o també exterior?

Sabem que les reformes interiors es poden autoritzar. Aquestes sí es poden fer; sempre que no suposi un increment d’habitacions. Es podria aprovar en base a la recuperació del turisme. Es pot dur a terme el projecte bàsic, reconvertir dues habitacions en una, parets interiors, etc. Però es pretèn ampliar el volum de l’establiment en un 15% malgrat s’ampari en el decret llei i es compleixi el NO increment de les places; i nosaltres pensam que això no és possible sense contravenir el planejament existent. El tema de la construcció del nou spa o adaptar algunes construccions exteriors és el que podria suposar un problema. Serien obres majors. Nosaltres ho veim així. A més del tema de l’aigua, que és un altre factor clau. El consum d’aigua i energia augmentarà moltíssim.

Es una tornada al turisme massiu?

No és cap tornada. És que no n’hem sortit. A Mallorca, tant en situacions de crisi com de bonança, s’increment de places ha estat constant. O ciment o places. No en sabem d’altra. Quan l’administració necessita liquidesa, es permeten ampliacions i endavant. Tothom espera poder tornar a la situació d’abans però és que ja havíem tocat sostre. La dependència econòmica que tenim del turisme ha quedat molt clara. Això ha fet que ens plantegem de veres el model en el qual hem estat instal·lats. La preocupació social i medioambiental ha crescut; el que passa és que no valoram les altres alternatives. Ens fa por deixar anar aquest model però hem de fer un pensament.

© Barcelo Royal Hideaway Hotel Formentor

GRUP INVERSOR EMIN CAPITAL RESPÒN

DEPARTAMENT DE COMUNICACIÓ

Quin és el pla d’ampliació de l’hotel que plantejau en aquest moment? Són reformes als interiors o als exteriors?

Debido al estado del edificio, ha sido necesario plantear una reforma integral, que afecta tanto a interiores como a exteriores. Se ha aprovechado el decreto COVID-19 para reorganizar volúmenes. Esto no significa que se vaya a aumentar el número de habitaciones del hotel, sino todo lo contrario, se va a disminuir a 110 habitaciones.

Quins beneficis tendrà aquesta ampliació? És un model de turisme massiu?

 El proyecto apuesta firmemente por el turismo de calidad y que aporte valor a la isla. Por este motivo, la sostenibilidad y respeto por el entorno son una de las prioridades y desde el inicio se ha contado con las últimas tecnologías para optimizar esta reforma. 

Les noves instal·lacions que plantejau, com el nou spa, suposaràn un increment del consum d’energia i aigua de l’establiment?

 Se ha realizado un estudio de ingeniería para el desarrollo de todo el plan de sostenibilidad que prevé, entre otras medidas, un ahorro del 15% en consumo de agua en comparación con la anterior gestión del edificio. Asimismo, el diseño incorpora fuentes de energía renovable como placas de energía solar térmicas y fotovoltaicas que reducen el consumo eléctrico final.

Imatge de l’hotel abans de la venda
Mostra més

Alba Gonzalez

Corresponsal de La Sexta a les Illes Balears. Present a IB3 Televisió. Colabor amb Som Pollença. El periodisme és la meva vida. Amant de la realitat i les persones. Fan de la filosofia vital.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X