MunicipiPollençaSalut
Destacat

“És trist ser ara el centre de polèmica per una vacuna quan hem estat durant mesos al peu del canó i amb zero casos”

Parla Toni Pons, el director de la residència on es va vacunar la regidora i encara que agraeix l’atenció vers el centre, assegura que no se’ls ha fet tant de cas en altres moments i que just s’han apropat a la residència per fer-se ressó de les crítiques.

El passat 30 de desembre, encara dins el complex i agotador 2020, la residència Sant Domingo, de gestió municipal, rebia les primeres vacunes. 28 residents i 20 treballadors interns i externs rebien la primera dosi. En aquesta primera llista, ja existia el nom de la polèmica, el de Francisca Cerdà, regidora de Serveis Socials. Des d’aquell dia, diversos mecanismes han mantingut per força aquest nom en secret, fins que després de la segona dosi, el 20 de gener, ja al 2021, es filtrava la informació fins acabar en una pregunta de l’oposició al Ple del passat dijous. La resta, ja és història. 

Ara que el cas ja ha sortit a la llum, molts es demanen per qué no es va fer públic abans si realment la regidora estava inclosa dins una llista que no es botava cap protocol. Som Pollença parla amb el director de la residència sobre les circumstàncies que han envoltat el procés de vacunació. 

Com es va fer la llista de vacunació? 

Nosaltres mateixos vàrem dur a terme la relació de les persones que fan feina dins la residència. I ho vàrem fer seguint els protocols de Salut. Com que el col·lectiu a immunitzar són els usuaris, s’inclouen també serveis que poden ser externalitzats, com el de perruqueria. No tenen perqué venir cada dia, es podia incloure a les persones que tenien certa relació amb el centre. En el cas de la regidora, es va incorporar a la llista per la seva feina a la residència. Utilitza les dependències de direcció de manera habitual. 

Qui marca els protocols de vacunació? 

Tots els protocols, tant d’actuació com de vacunació, han anant canviant segons els criteris de la Conselleria de Salut. Cada vint dies s’han anat incorporant petits canvis en vers l’evolució de la pandèmia. Després, cada residència els pot adaptar a les seves característiques peculiars perque no totes són iguals. 

Per qué les xifres de primera i segona ronda de vacunació no coincideixen? En un primer moment es varen vacunar 20 usuaris i 28 treballadors i en segona fase, els treballadors eren 33, 17 no sanitaris…

Efectivament. És correcte. Hem de dir que en un primer moment no tots els treballadors, fos per desconeixement o per decisió personal, varen voler vacunar-se. Alguns, varen prendre la decisió de no fer-ho. Després, a la segona ronda, sí que varen dir que sí; d’aquí el desequilibri en les xifres. 

Encara hi ha persones sense vacunar idó dins la residència? 

Sí, hi ha 5 persones que han decidit no vacunar-se, pel moment. I també hi ha alguns treballadors que esperen encara la segona dosi perque varen prendre la decisió de vacunar-se més tard que els altres. En aquests moments, entre un 88% i un 90% dels presents, ja compten amb certa garantia d’immunització. 

Canviarà el protocol de visites? 

Nosaltres, malgrat el protocol ho permetès, vàrem parlar amb els familiars per reduir les visites el màxim temps possible. Hem actuat sempre per consens. Ara, que teòricament, el 27 de gener haurem aconseguit la immunització, tornam a obrir les visites però no seràn a la residència sino a l’edifici d’enfront. Amb totes les mesures de seguretat, clar i amb una duració de mitja hora. 

“Si ho miram des d’un punt de vista tècnic, està ben fet, una altra cosa és que es mesuri a nivell moral política”

Com vos ha fet sentir la polèmica? 

A mí, personalment, no m’agrada ser un centre de polèmica. Feim una feina seriosa, una feina important; no m’agrada que es faci política amb el que passa a l’interior del centre. Agraïm la preocupació en vers la residència però és trist ser ara el centre d’atenció quan hem estat al peu del canó durant mesos i amb zero casos. Ara es desperta l’interès sobre nosaltres just per mor d’una crítica. 

Així i tot, entèn la crítica? 

La puc entendre, sí. Però sí ho miram des d’un punt de vista tècnic, està ben fet. S’han seguit tots els protocols, no hi ha hagut privilegis. Una altra cosa és que es vulgui analitzar a nivell moral política, si era un moment adequat per fer-ho o no. 

La residència continua amb zero casos, suposam que no ha estat fàcil… 

No, és un procés complicat. La situació és molt dura de per sí. Jo em vaig posar al capdavant el mes de juliol, amb una residència ja confinada i amb una gran feina ja plantejada per la meva antecessora. Seguim treballant malgrat tot. Dignificar la vida dels residents és el nostre motor. Fer feina amb un equip tan competent és el que em dona il·lusió i motius per afrontar-ho. 

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button