MunicipiPollença

Ternelles, nova passa en el camí

Aquest mes de gener del 2021 marca un esperat punt d'inflexió i la pugna per determinar les possibilitats de pas del Camí de Ternelles, continua endavant.

Una passa més cap a la mar. Després d’un litigi que supera la dècada, sembla que les possibilitats del Camí de Ternelles comencen a plantejar alternatives per a tots els implicats. Una via per recuperar la servitud de pas pública que quedà anul·lada, en primera instància, el mes de juliol del 2018 i indefinidament des del mes de gener del 2019. Des d’aquell moment, només s’ha pogut accedir al camí reservant una visita guiada o en la recerca del Pi de Sant Antoni; dues opcions que la crisi sanitària tampoc ha permès enguany. Ara, el Govern Balear modificarà puntualment els límits de protecció del PORN (Pla d’Ordenació de Recursos Naturals) per així aconseguir el pas regulat a Cala Castell.

“El canvi està avalat per dos informes del Servei de Protecció d’Espècies i de Paratge Natural i va acompanyat d’una proposta de regulació de l’ús compatible per que fins a 20 persones puguin circular diàriament pel Camí fins a Cala Castell durant els mesos de setembre a gener; fora de l’època de nidificació de les aus”, explicà el director general de Biodiversitat, Llorenç Mas, en presentar la modificació.

Però quina relació hi ha entre la protecció de l’espai natural i la titularitat privada del Camí?

Són diversos i complexes els elements que han interferit en l’actual denominació del Camí de Ternelles; per una banda, la batalla entre la propietat i la servitud històrica del camí, per l’altra, la protecció de la flora i fauna, patrimoni real de la zona, sobre tot en el cas del voltor negre. Prop de vint parelles s’aglutinen a l’àrea que conforma el camí, especialment als voltants del Castell del Rei, lloc d’alimentació i reproducció del voltor. El conflicte, en l’adaptació del Pla General d’Ordenació Urbana al de Recursos Naturals per fer efectiva la protecció, va afavorir la limitació del mateix; encara que diversos informes des del 2018 defensen que el pas d’excursionistes no afecta a la població d’aus.

Voltor trobat al Pont den Barqueta

En relació a la propietat; des del 1968, any en el que la va adquirir, la Finca de Ternelles pertany a la família March, a qui el Tribunal Suprem va donar la raó acceptant la titularitat privada però deixant també constància de la servitud pública de pas. El retard de les institucions en respondre a la determinació del Tribunal Superior de Justícia va provocar el compliment sense opcions en vers el tancament del camí. Ara, amb la modificació del PORN, es persegueix deixar fora de les zones d’exclusió l’accés fins a Cala Castell; acció que permetria recuperar la servitud pública de pas, encara que regulada, per continuar amb la protecció medioambiental.

Davant aquesta modificació i si la proposta de modificació s’agilitza i es fa efectiva, es podria exposar públicament per obrir el termini d’al·legacions en un parell de setmanes. Això no determina que s’obri definitivament o que l’Ajuntament recuperi la gestió de l’espai però sí podria obrir de nou el camí a l’excursionisme i fins i tot a la utilització, en casos excepcionals i sempre per activitats recreatives o culturals aprovades, del Castell del Rei, Bé d’Interés Cultural.

Més camins

Per una altra banda, l’Ajuntament de Pollença ha informat avui que durà a terme una inversió de 260.000 euros per tal de rehabilitar part del Camí del Puig de Maria, especialment, al tram que actualment es troba asfaltat i que condueix fins a l’empedrat. El consistori espera acabar les obres abans de l’estiu i ha demanat la implicació del Consell de Mallorca per condicionar la resta de la ruta; ja que pertany a la seva competència i “fa més de 15 anys que es va fer la darrera rehabilitació”.

© Camins de pedra · Consell de Mallorca
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button