Eu MollMunicipi

Buades:”encara no hi ha data pel concurs de les Platges”

Costes no autoritza els parcs infantils ni les taules de Llenaire

La situació actual sobre la licitació de l’explotació de les platges i xibius del Port de Pollença arrossega, des de l’any passat, certa problemàtica que continua sense resoldre.

Per a posar en antecedents sobre la situació, recordem que la problemàtica s’inicià a l’octubre del 2019, quan es començà a tramitar la nova sol·licitud d’explotació de tot el que és domini públic (platges, para-sols, hamaques, terrasses, xibius…), després que acabàs l’anterior concessió. Però amb l’arribada de la Covid19, tots els procediments administratius es paralitzaren, de forma que l’Ajuntament no va aconseguir una autorització per part de Demarcació de Costes.

Davant la crisi econòmica generada arrel de la sanitària i l’aturada de l’administració, l’Ajuntament oferí als concessionaris que ells mateixos enviassin les sol·licituds directament a Costes, per tal d’agilitzar els tràmits administratius i intentar aconseguir els permisos de la forma més ràpida possible.

Tot i no saber la resposta per part de Costes, es muntàren els xibius abans de que arribàs la resolució dels permisos, sense saber si hi havia una aprovació o una denegació per part de la Demarcació.

A causa d’aquesta irregularitat, Costes aplicà una sèrie d’expedients sancionadors als diferents locals que ja s’havien muntat sobre la platja, i obligant, també, a la seva retirada.

La Roca

En relació a Llaüt, cal recordar que aquest, quan finalitzà l’anterior concessió (30 d’octubre de 2019), va passar a ser propietat municipal, l’Ajuntament autoritzà l’explotació d’una propietat de caràcter municipal quan no es podia. Ara Costes ha notificat als explotadors del xibiu sobre la seva retirada.

Com afecta això a la propera licitació?

A més de la situació explicada anteriorment, on es van emetre uns expedients sancionadors dels quals ara s’espera una resposta a les al·legacions presentades, també va haver-hi una sèrie de serveis- parcs infantils i taules de Llenaire- que no van autoritzar-se.

Això és el que afectaria a la licitació d’aquest any, ja que d’aquests serveis esmentats no s’en podrà fer ús. Costes justifica aquesta ordre atenent a que s’incompleix l’article 8.1. de la OCAMAT i l’article 61 del Reglament de Costes, que diu que només es permet ocupar el Domini Públic Marítim Terrestre amb instal·lacions que no poden tenir una altre ubicació. I, en aquest cas, els parcs infantils poden emplaçar-se a altres espais que no sigui la platja.

Pel que fa a la resta de serveis (xibius, hamaques, para-sols…), l’Ajuntament està autoritzat en aquest 2021, per lo qual podrà licitar l’explotació dels mateixos sempre que es compleixi el reglament i s’haguin desmuntat tots els elements no autoritzats.

La Regidora de Medi Ambient explica com és la situació actual

Maria Buades, Regidora de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Pollença, ha assegurat que actualment es troben preparant els diferents plecs tècnics per a licitar l’explotació d’hamaques, para-sols, tumbones, terrasses, xibius, entre altres, per a poder donar-se l’explotació dels quals a tercers, però que encara no es té una data exacta perquè els mateixos surtin a concurs.

“També estam pendents de rebre respostes, per part de Costes, a les al·legacions fetes sobre les sancions aplicades l’estiu passat sobre alguns xibius que van muntar-se sense autorització”, explica Buades.

En relació a la denegació d’autoritzar els parcs infantils i les taules, la regidora assegura que ho han fet fins al 2023 i ha afegit que “no entenem aquesta decisió ja que pot ser ver que podrien estar situats a altres zones que no fossin la platja, però realment els altres parcs infantils estan lluny de la zona i, a més, s’han convertit en un element clau per als més petits, sobretot en aquest any de pandèmia on tot està més restringit”.

Pel que fa a les taules de Llenaire, l’informe redactat per Medi Ambient a través del qual Costes ha desestimat l’autorització d’aquests serveis, explica que es tracta d’elements que no tenen el perquè d’estar allà ja que al voltant de la platja hi ha altres serveis substitutius, com ara bars i restaurants.

Buades, en contraposició, assegura que “això comporta unes despeses que no tenen lloc en el cas de les taules. A més, el component social és diferent: hi ha moltes famílies que cada diumenge van a berenar o dinar a les taules i no només de Pollença, sinó d’altres pobles de l’illa”. És per això que, des de l’Ajuntament, també han presentat un informe al·legant el servei de les taules i els parcs, del qual estan a l’espera de respostes.

Junts Avançam demana a Costes tenir en consideració les al·legacions dels sancionats

El grup municipal Junts Avançam, principal grup de l’oposició, va fer la setmana passada una petició a la Demarcació de Costes de les Illes Balears on, entre altres, feia esment als expedients sancionadors que Costes aplicà l’estiu passat per l’ocupació sense autorització d’alguns negocis del Moll al Domini Públic Marítim Terrestre.

Per això, demanen que es tengui en consideració les al·legacions fetes per part dels interessats per tal que s’imposin les mínimes sancions possibles, donada la difícil situació de crisis econòmica que ha generat la Covid19.

A més, davant l’intenció de Costes de retirar també els parcs infantils i les taules de Llenaire, Junts també sol·licita que es mantenguin per a l’ús de la ciutadania, ja que assenyala que es tracta de platges artificals urbanes, les quals han donat servei des de fa més de 20 anys i no només cap als turistes que visiten el municipi, sinó també als residents del poble i als infants.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button