CulturaMunicipi

Tenen relació els dimonis amb la festa pollencina?

Els historiadors Pere Salas i Jaume Llompart ens remunten a la transcendència d'aquesta figura al nostre poble

Els dimonis sempre han estat una figura present dins les festes de Sant Antoni a Mallorca. Però, fins a quin punt és un símbol rellevant dins el nostre poble?

Això és el que ens ha duït a preguntar-nos la felicitació de l’Ajuntament de Pollença per a aquestes festes, on hi apareix la cara d’un dimoni. Anem a parlar amb dos historiadors pollencins, Pere Salas i Jaume Llompart, perquè ens contin què en saben de la transcendència d’aquesta figura al nostre poble.

Felicitació Ajuntament de Pollença per Sant Antoni 2021

Pere Salas, qui ocupà la figura d’arxiver i historiador municipal fins fa pocs mesos, assegura que és una pregunta difícil de contestar. “Per una part, no tenim rituals, que almenys hagin arribat fins al segle XIX o XX, amb la presència del dimoni. Però per altra part, si que és una figura molt present en altres elements d’aquesta festa, com són a les gloses o en la cultura popular en general, per lo que tampoc és un personatge gens extrany”, explica Salas.

“Les raons d’aquesta absència poden ser diverses: que la figura hi fos, però s’hagi perdut amb el pas del temps, o que mai hi aparegués dins aquesta festa, com passa també a altres pobles, però que, pel contrari, si estan dins l’imaginari popular”, afegeix el pollencí.

Des del meu coneixement, els tres elements més importants de les celebracions de Sant Antoni a Pollença són, per ordre: el Pi, les beneïdes i els foguerons.

Pere Salas

Jaume Llompart, per la seva part, apunta que “sempre hi ha hagut el mal nom del dimoni relacionat amb les festes de Sant Antoni, però si que és vere que no s’ha documentat mai la presència de la seva figura com a tal dins les festes de Pollença. No té tanta rellevància com a altres pobles de l’illa o en relació a altres símbols dins la festa pollencina, com si té el pi o els foguerons”.

Per altra part, ha afegit que, pel contrari, si es té constància que al 1613, aproximadament, aparegué la figura de la relíquia, per la qual els pagesos i traginers feren el possible perquè la capella de Sant Antoni es portàs endavant. “De fet, va sorgir arran del senyor de Son March, que fou qui finançà la capella”, ha concluït el pollencí.

En conclusió, tal i com ha dit Salas, “és veritat que el dimoni no apareix realment dins les festes de Pollença, però això no vol dir que no hi sigui…i que faci por!!!”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button