MeteorologiaMunicipi

Lluna freda: la darrera lluna plena de 2020

Serà el darrer pleniluni de la dècada; més alt i més durador

La Lluna Freda és la darera lluna del mes i de l’any. Aquest fenomen ocorre a prop del solstici (hivern a l’hemisferi nord) arribant amb l’hivern. En aquest període els dies són més curts i se li coneix com a hivern nord-hemisferial.

També se l’anomena la lluna de les nits llargues, d’acord amb la NASA. El motiu d’aquest nom és perquè serà la més alta en el cel i la que més duri. I, serà possible gaudir-la des del vespre fins a l’alba de l’endemà.

El fenomen pot observar-se entre la nit de dimarts 29 i la matinada de dimecres 30 de desembre, poques hores abans que acabi el 2020. Serà, a més, l’últim pleniluni de la dècada, des de 2011, sent l’última de 124 llunes.

El moment exacte de la lluna plena serà el dimecres 30 a les 04:28 hora espanyola. Per tant, es podrà veure a les nits de dimarts i dimecres.

Com veure la lluna plena

Per veure la lluna, només fa falta mirar al cel des d’un lloc clar, sense edificis, arbres o tot el que la pugui tapar. A més, sempre és aconsellable allunyar-se el màxim possible de la contaminació lumínica, ja que com més fosc sigui el nostre entorn més brillant veurem la lluna.

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols podrien entorpir la vista la nit de dimarts a dimecres. Després de la irrupció del potent front associat a la borrasca ‘Bella’ que afecta aquests dies a tot Espanya. Per al moment, es preveu probabilitats de precipitació i alguns niguls.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button