Municipi

Bars i restaurants podran rebre ajuts per a instal·lar sistemes de ventilació d’aire

Alguns restauradors de Pollença opinen sobre la situació actual del sector i aquestes noves subvencions

A partir d’avui, 21 de desembre, s’obre el termini per a poder presentar les sol·licituds per a les subvencions per a bars i restaurants per tal de poder comprar i instal·lar sistemes de ventilació i purificació d’aire i reduir així possibles contagis per mor de la Covid19.

A les Illes Balears, el sector de serveis suposa un 80 per cent del producte interior brut. Però amb la declaració de l’estat d’alarma, arran de la crisi sanitària, s’han tancat molts establiments i, els que romanen oberts, s’han vist obligats a reduir la circulació de persones, fent baixar la facturació a més del 75 per cent. Cal recordar que la norma més recent que afecta a la restauració és la de la prohibició d’ús dels interiors i, a la terrassa, només poden ser taules de, com a màxim 6 persones. A més tancaran a les 22.00 hores i, els divendres, dissabtes i vísperes de festius, a les 18.00 hores, almenys fins dia 28 de desembre a Mallorca.

En relació a les instal·lacions tèrmiques i la ventilació dels locals, s’ha de revisar periòdicament el seu funcionament, de manera que aquells que els cabals de ventilació no puguin aconseguir els 12,5 l/s recomanats per l’Institut de Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE), haurien de delimitar, encara més, l’aforament.

És per això que es posen a disposició aquestes subvencions per tal que els locals que no comptin amb una ventilació que garanteixi una bona qualitat de l’aire, puguin instal·lar equips purificadors amb mesurament de CO2 i filtres HEPA H13 amb eficàcia igual o superior al 99,95 per cent.

La quantia dels ajuts serà del 100 per cent de la inversió realitzada, sempre i quan sigui un import mínim de 450 euros i no superi els 800 euros per centre de treball.

En el següent enllaç es podran consultar les bases i els requisits per tal de poder sol·licitar aquestes subvencions: Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Els restauradors de Pollença responen

Hem parlat amb alguns restauradors del poble que ens conten, des del seu punt de vista, què en pensen sobre la situació actual que estan patint bars i restaurants, així com també la reacció a que aquestes subvencions surtin ara, quan l’interior dels bars i restaurants no es pot utilitzar.

Una dels propietàries, té un bar petit a Pollença i ens conta que la situació actual els afecta de forma considerada a la seva economia, ja que les noves mesures de prohibir l’ús interior dels locals i, comptant amb una terrassa molt petita, els ha portat a tancar el bar de forma temporal.

A més, ha afegit que ells compten amb un aforament de 25 persones dins el bar, lo qual és fàcil de controlar i, fins al moment, “els clients han estat responsables i compleixen amb l’ús de la mascareta i les altres mesures de seguretat”. És per això que creu que no s’haurien d’aplicar les mateixes normes a tots els locals de restauració, sinó que podrien diferenciar-se en funció de la capacitat i superfície dels mateixos, ja que, ” crec que els petits locals pagam pels errors d’altres negocis més grossos”.

Respecte als ajuts per a instal·lar sistemes de ventilació, en el moment que ens deixin tornar obrir els interiors del bars, ens pareixerà molt bé si ha de ser una mesura de seguretat, però mentre aquests romanin tancats, això no es pot posar en marxa.

Per altra part, la propietària d’un altre restaurant opina que “oferir aquestes subvencions en aquest moment, on no es pot fer ús dels interiors dels locals, és una cosa que no s’entèn. A més no es sap fins quan durarà la situació, ni quants de mesos romandran els interiors tancats”. Per això ha afegit que “davant aquesta situació, crec que hi hauria ajudes molt més efectives que aquesta”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button