MunicipiPolítica

El Govern suspendrà la regla de despesa perquè els ajuntaments usin el seu superàvit

Els ajuntaments podran disposar del seu superàvit dels anys 2018-2019 per fer front a la pandèmia

Com ja us contàvem fa unes setmanes, el Govern central determinava que els ajuntaments els hi havien d’entregar els seus romanents. D’aquesta manera, no els podrien gastar lliurement, sinó a poc a poc, amb els diners que els proporcionés l’Estat. La majoria de municipis Balears compten amb romanents, cosa per la qual a la majoria de batles no els pareix correcte cedir tots els romanents al Govern.

Aquest dilluns, el ministeri d’Hisenda ha decidit suspendre la regla de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària, de moment, per a l’any 2020, perquè els ajuntaments puguin disposar del seu superàvit dels anys 2018-2019. Aquesta decisió s’ha pres després que el passat dijous es tombés el decret de llei que recollia l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a la cessió a l’Estat dels romanents municipals, segons ha confirmat avui la ministra d’Hisenda i portaveu de Govern, María Jesús Montero, en declaracions a la Sexta. La ministra, ha destacat que aquesta mesura és imprescindible perquè els ajuntaments “puguin disposar de majors recursos en un moment especial delicat per la pandèmia“.

Hisenda reconeix que en aquesta iniciativa no inclourà mesures relatives als romanents i lamenta que la proposta pactada amb la FEMP, que pretenia “posar solució a un problema estructural i complex”, no hagi tingut el suport del Congrés. Ja que, Hisenda oferia accés a línies de finançament d’uns 5.000 milions a fons perdut entre 2020 i 2021 als ajuntaments que s’oferissin, així com cobrir part de les seves despeses i que part d’aquest muntant estigués lligat a la població i no al seu romanent amb la finalitat de beneficiar també als municipis que no tinguessin estalvis.

Els batles i batlesses que es van oposar al reial decret de Montero exigeixen que el fons Covid de 5.000 milions per als ajuntaments sigui incondicionat, com a les comunitats autònomes, i que no depengui dels romanents, sent l’Estat el que sufragués els fons addicionals per als municipis.

Ara, amb la suspensió d’aquesta regla per aquest any, els ajuntaments podran disposar del seu superàvit dels anys 2018-2019.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X