Municipi

L’espai web dedicat a la memòria democràtica publica les primeres cartes de familiars a les víctimes

Aquest diumenge, 30 d’agost, es commemora el Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades, i la Direcció General de Memòria Democràtica fa públiques, dins l’espai Memorial de la Paraula, les primeres cartes que ha rebut de familiars de víctimes desaparegudes i de persones interessades en la recuperació de la seva memòria.

L’espai web dedicat a la Memòria Democràtica, memoria.caib.es, publica aquest diumenge, 30 d’agost, les primeres cartes que ha rebut la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern escrites per familiars de víctimes desaparegudes i per persones interessades en la recuperació de la seva memòria. Es tracta de vuit cartes, en format obert, que van dirigides a Andreu Paris Martorell, Bernat Mateu Ferrer, Joan Losa Campomar, Antonio Rubio Aragon, Antonio González Rodríguez, Antoni Frau Sans, Ramón Rodríguez Quiroga, Jaume Rebassa Garcies, i als germans Joan Llabrés Martí i Miquel Llabrés Martí, víctimes del feixisme assassinades i desaparegudes.

Escrits emotius, al llarg dels quals, els fills, néts, nebots, etc. reten un sentit homenatge als seus familiars. Des d’avui es poden llegir a l’espai dedicat al Memorial de la Paraula, un projecte que neix amb la voluntat de donar veu a la ciutadania amb l’objectiu de recuperar la memòria i rompre el silenci que durant tants d’anys imposà la dictadura franquista. Per això, s’anima a participar a totes les persones, familiars o no de víctimes, que tenguin una història per contar, ja sigui a partir de fets viscuts, escoltats o investigats sobre la guerra o la dictadura franquista que vulguin recuperar la vida i història d’alguna víctima silenciada. La gent interessada disposa en el mateix espai web d’un formulari de contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica.

El Memorial de la Paraula és un dels projectes que va posar en marxa la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització el passat mes d’abril, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern. Forma part de l’espai web memoria.caib.es per divulgar la memòria democràtica entre la ciutadania, ja sigui facilitant l’accés públic a documentació com el Mapa de fosses i el Cens de símbols de les Illes Balears, i també a través de nous serveis com la recollida de testimonis en tot tipus de format —documents, talls de veu, audiovisual— de les persones que vulguin compartir vivències pròpies o records.

Les cartes es poden consultar en aquest enllaç:  http://www.caib.es/sites/memoria/ca/cartes_a_les_vactimes_de_la_guerra_civil_i_el_franquisme/ .

Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades

El desembre de 2010, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 30 d’agost com a Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades.

Via
Govern de les Illes Balears
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button