CulturaMunicipiPollença

Una mirada enrere de La Patrona: tradicions des del segle XVII

Un viatge al passat per saber des de quan tenim certes tradicions

Per la situació sanitària actual, tot s’ha vist alterat i modificat i, per desgràcia, la Patrona no és una excepció. Ja que enguany no la viurem com sempre, farem una mirada enrere a partir del llibre ‘Història de Pollença, segle XX‘ de l’historiador pollencí Pere Salas. I veurem algunes curiositats de dia 2 d’agost.

El simulacre en temps de Postguerra

Avui dia, tenim totalment normalitzat fer votacions per elegir als càrrecs de cada Patrona. Però, a l’inici dels anys 40, en plena postguerra Civil, no era tan popular participar en el simulacre. Les circumstàncies que havia deixat la guerra, devien ser de les majors preocupacions dels pollencins i, el simulacre quedava en segon pla. Per aquest motiu, s’animava a la gent d’una altra manera: els donaven menjar i regals a tots aquells que hi participaven. També regalaven tiquets per poder anar a les revetlles. D’aquesta manera, la gent s’animava una mica més.

A partir dels anys 40 i després d’uns anys de poca festa a causa de la guerra, el simulacre fou reprès ininterrompudament fins al 2019. Enguany, la Covid-19 interromprà setanta-nou anys seguits de simulacre a Pollença.

Els focs artificials i la Mare de Déu dels Àngels

Si feim una mirada enrere, exactament a 413 anys, és sabut que l’any 1607 es va introduir per primera vegada una de les coses simbòliques que avui dia utilitzam a Pollença i que s’utilitzen en general per donar fi a les festes i són els focs artificials. Enguany no en tendrem, però és cert que a diferència del simulacre, aquest acte si s’ha vist interromput altres anys, com per exemple l’any 2017, on es van haver d’anul·lar a causa de l’alarma d’altes temperatures.

També l’any 1607 es va començar, oficialment, a adorar a la Mare de Déu dels Àngels com a la Patrona de Pollença. Perquè fins al moment, la parròquia no la reconeixia com a la seva Patrona. L’historiador Mateu Rotger Capllonch va demostrar que fins a 1607 la titular de la parròquia havia estat la mare de Déu de l’Assumpció, que tenia la seva diada dia 15 d’agost.

Tornarem més forts

La nova normalitat ens deixa una nova manera de viure la Patrona d’enguany que de ben segur mai oblidarem. Però tornarem més forts i la tornarem gaudir com sempre ho hem fet els pollencins.

Etiquetes
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
Close
X