Cala Sant VicençEu MollMunicipiPollença

Es genera un 55% menys de residus durant aquest juny

La manca de visitants contribueix a generar molts menys residus i consumir menys aigua

L’impacte de la COVID-19 és innegable. Ha afectat a la sanitat, a l’economia local i a l’arribada de turistes. Ha trasbalsat el que coneixíem com a “vida normal“. I això no és res que, en aquests moments, ens resulti estrany. El fet que fins ara no hagin començat a arribar visitants al municipi, tant d’altres comunitats autònomes com de l’estranger, ha provocat una aturada important en l’activitat turística. Molts hotels no han obert fins ara i molts no obriran aquest estiu. Tampoc s’han pogut llogar els habitatges vacacionals. Així mateix, els bars i restaurants no han pogut gaudir de l’acció frenètica que els hi era habitual. Per tant, i com és evident, ni s’ha gastat tanta aigua ni s’han generat tants residus respecte a anys anteriors.

El gerent d’EMSER, Tomeu Servera, ha comparat les dades obtingudes l’any anterior amb les dades obtingudes aquest 2020. Ara bé, pel que fa al consum d’aigua, no ha pogut ser tan exacte “perquè es registra per trimestres“.

Residus: es genera quasi un 80% menys de vidre

Basant-se amb les dades que obtenen de la recollida porta a porta que es fa, Servera ha pogut observar que el consum de “vidre ha baixat moltíssim aquest mes de juny“, “un 79% menys respecte el juny del 2019“, assegura. El paper i el plàstic han seguit la mateixa tònica, tot i que la disminució no ha estat tan pronunciada. A Pollença se n’ha recollit, respectivament, un 51% i un 43% menys. I pel que fa als residus sòlids urbans, tant els orgànics com els inorgànics, s’han vist reduïts fins al 50%.

Com a conclusió, extreim que els residus recollits per EMSER aquest sisè mes de l’any ha dismunuit en un 55’75% respecte les mateixes dates que l’any passat. La població, amb l’activitat comercial i turística gairebé aturada, ha passat de generar 1.416.480 quilos al 2019 a tan sols generar-ne 693.760 el 2020. És a dir, 722.720 quilos menys.

De gener a juny

Ara bé, si el que miram és el darrer mig any, veiem que la diferència no és tan pronunciada. Se situa al voltant del 40% menys. El primer semestre del 2019 es van recollir un total de 5.825.070 quilos entre plàstics, vidre, paper, cartró i residus sòlids, mentre que al 2020 se’n van generar 3.922.060, el que suposa un toal de 1.903.010 quilos menys.

A Pollença s’ha consumit un 28% menys d’aigua el primer semestre

A Pollença s’ha consumit un 28% menys d’aigua el primer semestre de 2020 en comparació al primer semestre del 2019, el que es deu al fet que els negocis i els hotels han estat aturats, apunta Tomeu Servera. El més significatiu és la pronunciada caiguda que han sofert els hotels del municipi, establiments que han consumit un 70% menys d’aigua. Per ser més concrets, direm que mentre l’any passat van gastar 97.856 m2, enguany només n’han gastat 29.423: 24.489 m2 menys.

Novetats referent a EMSER: més camions i personal

Dijous dematí va tenir lloc el consell d’administració d’EMSER, reunió de la qual n’han sorgit “acords bons“, segons diu el batle de Pollença, Tomeu Cifre. El gerent de l’empresa municipal, Tomeu Servera, alaba que les decisions s’hagin aprovat per “unanimitat del consell“. Comenta que també s’hi han aprovat els comptes anuals.

Servera explica que Pollença adquirirà dos camions de recollida de fems més. Un d’11 metres cúbics de caixa i l’altre, de 23. Ara bé, no confia que arribin “fins d’aquí a mig any“. “Són dues noves incorporacions, però quan estiguin en funcionament, traurem els dos que estiguin més vells“, assegura.

Així mateix, contractaran dos “vehicles satèl·lits de 7,5 Tn., per a realitzar la recollida de la fracció orgànica en els generadors singulars”. Aquest tenen una caixa d’emmagatzematge de residus estanca, el que és una avantatge, ja que “evita l’abocament de lixiviats a la via pública“.

També destaca que surten tres noves places per treballar a EMSER i han “aprovat les bases per fer la selecció del personal“. Aquests faran “substitucions per jubilació dels nostres treballadors“, aclareix.

Al consell d’administració d’EMSER també van acordar la instal·lació d’una pèrgola generadora d’energia solar al poliesportiu. Aquest permetrà que es carreguin els vehicles elèctrics.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button