Cala Sant VicençEu MollFormentorMunicipi

La màgia s’assembla al solstici d’estiu, La nit mes curta

Veure vesprejar a Mallorca, especialment la nit del 20 de juny, és una meravella

Els solsticis són els moments de l’any on el sol aconsegueix la seva major o menor altura aparent en el cel. És a dir, el dia més llarg i la nit més curta, o viceversa.

Però el solstici d’estiu, es a dir, la nit del 20 de juny, és molt més. És un dia per asseure’ns a contemplar el capvespre. És una nit per a gaudir-la, perquè malgrat ser la més curta, és una de les més belles de l’any.
I si tenim la sort de poder viure-la en un paradís com és Mallorca, doncs
només podem considerar-nos uns privilegiats.

Aquesta nit és per a veure-la començar i, si el cos aguanta, veure-la acabar. Per a acomiadar-nos dels dies viscuts mentre veiem caure al sol, entre la mar i les muntanyes. Per a gaudir dels tons ataronjats i lilaceos
que ens regala el cel , i per a, finalment, donar la benvinguda a la lluna.

Les nits d’estiu són diferents a les de la resta de les estacions de l’any. Tenen més de poesia, més d’adolescència, més de “aquest podria ser l’estiu de la nostra vida”, més de llibertat.

No és estrany, per tant, que en la major part de les cultures, els dies i nits que transcorren entre el 20 i el 23 de juny hagin estat motiu de celebració. A la Xina, el solstici d’estiu celebra el femení, la terra, la fertilitat.
El mateix ocorre a Europa, on tradicionalment s’ha commemorat aquesta data a través de rituals on el foc ha estat el protagonista.

Per exemple, les antigues tribus germàniques, eslaves i cèltiques celebraven el solstici d’estiu amb fogueres. Era la nit de festivals del foc i de la màgia,d’oracles per a l’amor i l’endevinació. Tenia a veure amb els amants i les prediccions.

A pesar que el solstici d’estiu se celebra entre el 20 i 21 de juny, la festivitat de la nit de Sant Joan s’ha traslladat al dia 24. Sigui com sigui, aquesta festivitat continua mantenint com a punt inamovible la utilització de foc i de fogueres com a símbol de purificació.

Deixar enrere el passat, saltar sobre les ones, cremar els nostres desitjos, realitzar rituals i festejar, en definitiva: la màgia de l’amor. Això és el solstici d’estiu. Això, i veure el capvespre. I que la vida sigui una mica més guapa i molt més màgica.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button