Municipi

Acaramullar pedres pot perjudicar tot l’ecosistema

"Les pedres també formen part de l'ecosistema i no s'han de moure així com així"

La Talaia d’Albercuix és una de les principals víctimes del postureig. Acaramullar pedres per tenir una imatge preciosa amb la posta de sol de fons, un gest aparentment innocent, és molt perillós per al medi ambient. Biel Perelló, geògraf local, ens explica que “a força de remenar tant, l’efecte sobre la biodiversitat és elevat“. Recorda que “davall cada pedra hi ha tot un ecosistema dins un paratge natural protegit com és la Serra de Tramuntana” i des del moment en què s’alcen, “s’altera la temperatura i la humitat de les espècies que allà hi viuen“. És per això, que considera que s’han de prendre consideracions sèries. És un tema preocupant per a les Illes, passa per tot.

Perelló remarca que moure una pedra és insignificant, però moure-les de manera compulsiva és perillós. “Si sumes tots els moviments per acaramullar les pedres, és com si allà hi haguessin fet excavacions“, sentencia.

“Senyalització, pedagogia i vigilància”

Al seu parer, la solució radica en senyalització, pedagogia i vigilància. És a dir, als llocs on es repeteix aquesta conducta hi hauria d’haver cartells explicatius en diversos idiomes on quedi ben clar el motiu pel qual no s’han de fer munts de pedres. A més a més, hi hauria d’haver vigilància per assegurar que els visitants respectin l’ecosistema.

A això, afegeix, que la consciència ciutadana hauria de ser fortíssima. Les persones han de fer l’exercici de comprendre el mal que poden fer amb aquesta actuació que, com està escrit a l’inici de l’article, sembla innocent. “Les pedres també formen part de l’ecosistema i no s’han de moure així com així“.

Es pot sancionar el fet d’acaramullar pedres

El geògraf pollencí posa de manifest que aquesta activitat es pot sancionar segons la Llei de Conservació d’Espai Natrual (LECO)

S’haurien de retirar els munts de pedres?

Des de la Conselleria de Medi Ambient han recomanat que les llevin. Ja a finals de l’any passat en van llevar una part, però ara han tornat a aparèixer. Ara bé, la retirada dels munts s’ha de fer amb seny i s’han de recol·locar per no fer més mal.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X