CulturaMunicipiPollença

Abril de República, enguany confinat

Poesia, textos, política i un projecte de futur comú

Tal dia com avui del 1931 es proclamava la Segona República Espanyola, una forma de govern que va substituir la monarquia d’Alfons XIII. Va ser un període polític interromput pel cop d’estat de Francisco Franco el 1936 i la posterior dictadura, que es va allargar des del 1939 al 1975. Aquests anys es van caracteritzar per la voluntat de modernitzar l’estat i la pretensió d’assolir un estat laic. Una prova d’això és la divisió de poders, la instauració del matrimoni civil i la possibilitat de divorci, entre altres. Les reformes es varen repetir en diferents àmbits socials. Per exemple, en el món laboral i en l’educació es van fer molts avanços. I molt importants.

També va ser durant la Segona República, que les dones varen assolir un paper protagonista. Per primera vegada a la història hi havia tres diputades, entre les quals s’hi trobava Clara Campoamor. Així mateix, amb la constitució del 1931 quedava aprovat el sufragi universal, el qual reconeixia el dret a vot de les dones.

A Pollença se celebra així

I des de l‘Ateneu de Pollença fan un homenatge a aquest període amb l'”Abril de República”, enguany confinat. Quatre dies intensos de música, poesia i textos per commemorar la data. Aquesta edició és la setzena, però les circumstàncies els han obligat a celebrar-ho virtualment. El projecte és l’expressió d’una “voluntat política de república avui en dia”, explica Guillem Barceló. “Malgrat el confinament, volem celebrar la república i fer un acte d’afirmació republicana. És una projecció cap al futur”, afegeix. Des de l’Ateneu agraeixen a tothom que ha participat enviant els vídeos penjats a l’esdeveniment de Facebook. Aquí, la presentació oficial del dia 10:

https://www.facebook.com/ateneu.pollenci/videos/2846922215355500/

Inicialment, el moment culminant d’aquest acte és una ofrena floral i una concentració a la plaça dels Seglars el dia 14 d’abril. Des de l’organització expliquen que pretenen que sempre “sigui un acte unitari per a aquelles persones i col·lectius que se sentin republicans i els vulguin homenatjar”. Aquest es faria avui, però ho han hagut de replantejar. Per això, publicaran l’himne de la república interpretat pels xeremiers d’U Camp de l’Oca, penjaran el manifest de memòria històrica i, també, una imatge de l’ofrena.

Durant el quart mes de l’any van fent diferents actes al voltant de la república, el franquisme i la repressió. La memòria històrica i el contingut polític prenen un paper protagonista. Aprofiten aquesta celebració per donar a conèixer les novetats, sobretot editorials, que envolten la Segona República. Per enguany, tenien previst visionar el documental Els Norats i un debat posterior. També la presentació del llibre Esclaus oblidats de Maria Eugènia Jaume, el qual tracta sobre el camps de concentració del franquisme.

Uns exemples d’aquest Abril de República

En aquest enllaç podeu veure totes les col·laboracions i a continuació us deixem amb una glosa de Mateu Xurí i Maribel Servera.

https://www.facebook.com/ateneu.pollenci/videos/2853246071389781/
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button