CulturaMunicipi

Formatjades, crespells, rubiols i panades confinades

Els productes tradicionals segueixen segueixen sent els més consumits aquests dies

De primer, unes panades de carn i pèsols acabades de treure d’un forn de llenya. I de postre, un tall de formatjada, un rubiol de confitura o un grapat de crespells. Possiblement així serà el menú de molts de nosaltres un dia d’aquestes festes confinades. Ara bé, a diferència del que estam acostumats, enguany serà en petit comitè. Però ni l’estat d’alarma ni el coronavirus ens impedirà, de cap de les maneres, poder gaudir dels productes més tradicionals.

És molt important que les bones costums no es perdin i enaltir els productes que tant ens identifiquen. Per què tots i cadascun de nosaltres ho puguem elaborar a casa, ens hem posat en contacte amb uns grans professionals artesans. Des del forn de Can Bisquerra, de Pollença, i del forn de Can Bisanyes, del Moll, ens han facilitat les receptes que ells utilitzen:

Panades

Panades
 • 1/2 litre d’aigua
 • 150 cl d’oli d’oliva
 • 200 gr de saïm de porc
 • La farina fluixa que es begui
 • 10 gr de llevadura

Amb les quantitats indicades anteriorment surten unes 24 panades, les quals es poden farcir de multitud d’ingredients. Les més típiques són les de carn i carn i pèsols. Però queden bé amb quasi tots els aliments! Sempre que es mantingui l’essència, és bo innovar.

Crespells

 • 1.200 gr de farina fluixa
 • 300 gr de saïm
 • 4 vermells d’ou
 • 300 gr de sucre
 • 200 cl d’oli d’oliva
 • 200 cl de suc de taronja
 • Ratlladura de llimona
 • 1 culladassada d’anís

D’aquesta recepta es poden fer uns 36 crespells, aproximadament. Insistir que aquest dolç tan típic amb formes tan diverses, dura dies i dies.

Formatjades i rubiols

Formatjades
 • 600 gr de saïm
 • 1/2 litre d’oli de soja o de gira-sol
 • 1/2 litre d’aigua
 • 90 gr de sucre
 • 6 vermells d’ou
 • 2 quilos de farina fluixa

A Can Bisanyes també utilitzen la mateixa pasta per fer una vintena de rubiols que per fer unes deu formatjades. En Toni ens recomana que es faci o bé d’un dia per l’altre o bé del dematí pel capvespre, que així és més bona i més fàcil de manejar. També indica que visualment sembla que els ingredients no queden ben mesclats, la pasta ha de quedar així.

Quins consells ens donen?

Els dos forners artesans coincideixen en dir que les tres receptes “no volen massa feina”. Quan tots els ingredients estan lligats, és hora d’auturar d’amassar. També que és millor pastar a mà.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button