Municipi

El Govern manté la pressió fiscal a pimes i autònoms

Els empresaris locals han de fer front al pagament dels imposts

Pimes i autònoms sortiran malparats de l’estat d’alarma. Gairebé tots s’han vist obligats a tancar els establiments i no poden oferir els seus serveis als seus clients. I ara que s’acosta final de mes i del primer trimestre anual, són moltes les incerteses que es plantegen. Per una banda, dimarts han de fer front a les taxes d’autònom i les nòmines en cas que es tinguin treballadors, el que inclou la Seguretat Social. I, per l’altra, entre l’1 i el 20 d’abril han de pagar l’IVA i l’IRPF. És a dir, declarar el que s’ha guanyat i el que s’ha gastat: en certa manera es fa un equilibri i a cada trimestre no es paga el mateix.

Si feim memòria, quan es va declarar l’estat d’alarma, des del govern estatal varen anunciar facilitats a l’hora de pagar els imposts del primer trimestre. S’havia d’ajornar el termini, però a dia d’avui es mantenen els plaços. Tampoc s’han interromput els terminis de declaracions ni d’autoliquidacions tributàries.

Què preocupa més?

Ara bé, és aquesta segona tanda de pagaments la que més preocupa als empresaris, afirmen el gestor Pere Aguiló i la gerent de Teixit Empresarial, Carme Estepa. Pot suposar un problema de liquiditat per aquells a qui se’ls hi ha paralitzat completament l’activitat. Tot i això, el més greu és el que pot venir a partir de l’abril si la situació s’allarga. Cal recordar que les empreses han funcionat amb total normalitat des del gener fins a mitjan març, pel que han ingressat diners durant tot aquest temps.

Aguiló veu el problema a l’hora de fer front als autònoms i a les nòmines dels treballadors. Encara que s’entri en un ERTO, que no s’hi pot adherir tothom, les nòmines s’han de pagar sí o sí. El gestor explica que la solució més pràctica és la de demanar un préstec a les entitats financeres per poder sortir-ne amb èxit. Així mateix, recorda que s’estan preparant prèstecs ICO i ISBA que facilitaran la situació, ja que el tipus d’interès que presenten és molt baix (d’un 1’5%). Que els empresaris perdran diners és més que evident, però val més fer un bon prèstec i així distribuir les despeses per poder anar més tranquils, aconsella.

Tant Carme Estepa com Pere Aguiló coincideixen en dir que per ara no és una situació insostenible. El problema vendrà si les restriccions s’allarguen durant més temps. Hi haurà empreses que podran sortir-ne, però d’altres que no estaran capacitades.

Els autònoms i les petites empreses locals

Si focalitzam més el tema, en aquests moments les empreses locals (pimes i autònoms) estan bastant asustades tant pel present com pel futur, assegura Estepa. I prendre mesures per a tots els comerços locals és impossible, ja que cada cas és extraordinari. Tot i això, Teixit Empresarial s’està posant en contacte amb l’Ajuntament de Pollença per proposar mesures que ajudin a l’empresa local. A la reunió virtual que tindran, se’ls hi platejaran qüestions que els hi poden ser beneficioses: opcions de rebaixar taxes d’ocupació de via pública, opcions de rebaixar taxes del cànon d’aigua, etc. Teixit empresarial ha diferenciat el que són unes propostes econòmiques immediates, com les esmentades anteriorment, d’unes propostes a llarg termini. Aquestes són per promocionar les empreses locals quan tot això hagi acabat i més mesures higièniques per ajudar que els clients estiguin més tranquils. Estepa recorda que “la normalitat no serà immediata”.

El gestor vol llançar un “missatge no d’optimisme, però si de pensar que això no és un pou, és un túnel del qual en sortirem. Malparats, però que en sortirem”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button