Municipi

Les cancel·lacions massives deixen en estat crític el sector turístic local

Els hotelers i propietaris de cases de lloguer vacacional faciliten el canvi de dades als usuaris per minimitzar les pèrdues

Les cases de lloguer vacacional i les habitacions dels hotels estan rebent cancel·lacions de forma massiva des que es va decretar l’estat d’alarma. Isabel Sastre, gerent de l’Associació Hotelera, assegura que el març ja està perdut i preveu no poder obrir amb totes les garanties fins a mitjan juny. Això, però, només són suposicions: la situació és molt canviant, incerta i insegura. Des del sector, fan una crida als clients tot demanant que s’ajornin les reserves en vers d’anul·lar-les. Només d’aquesta manera l’impacte econòmic no serà tant negatiu.

Els hotelers i propietaris s’enfronten a algunes agències i tour operadors que estan aplicant mesures negatives per a ells. Ara bé, l’hoteler Joan Toni Cifre, assegura que les agències més petites i locals estan fent molta feina perquè els clients entenguin la situació i ajornin les reserves. En el cas que no sigui possible, els hi demanen paciència alhora de què se’ls retorni l’import, ja que es podria tardar uns quants mesos.

Contràriament, Cifre i Sastre coincideixen en dir que les grans agències duen a terme unes polítiques socials molt favorables als clients però perjudicials per als hotelers i propietaris de cases de lloguer vacacional. Permeten que els clients cancel·lin les reserves quan vulguin i els hi garanteixen que els diners abonats els hi seran retornats en un màxim de cinc dies. La gerent de l’Associació Hotelera afirma que són unes mesures molt restrictives i que no estan sent fidels al sector, ja que l’únic que pretenen és fidelitzar els usuaris. Així mateix, és molt necessari recordar que els empresaris no tenen liquiditat suficient per fer totes les devolucions en el temps que se’ls imposa.

Quines conseqüències en deriven?

Isabel Sastre afirma que la situació és molt difícil i preocupant, a la vegada que incerta i insegura. Les pèrdues econòmiques pel sector turístic seran molt elevades, però no es pot fer una aproximació encara de quines seran les conseqüències reals. S’ha d’esperar a que tot això acabi per poder fer una radiografia i prendre les mesures adients, explica.

Així i tot, ens podem aventurar a preveure alguns dels danys col·laterals que en derivaran. El més evident és el retràs en les obertures dels hotels, dels restaurants i dels xibius que viuen del turisme. Però no en són els únics perjudicats. El personal que treballa en aquest sector també veurà endarrerida la seva contractació i, conseqüentment, els seus ingressos.

Joan Toni Cifre assegura que, en el pitjor dels casos, no es pugui aconseguir la liquiditat suficient per fer front a les despeses. Serà en aquest instant que, lamentablement, s’haurà de fer una suspensió de pagaments.

Facilitats per ajornar les reserves

Tant hotelers com propietaris donen facilitats perquè es puguin ajornar les reserves a altres dades. La majoria mantenen les tarifes ja abonades i permeten una lliure elecció per posposar la visita a Pollença. Així mateix, a algunes cases de lloguer vacacional la disponibilitat és més reduïda, ja que la temporada alta està gairebé completa i sense canvis. És per això, que se’ls ofereix disposar de la casa al setembre i octubre.

Ara bé, aquestes decisions no són unànimes ni col·lectives. Cada hoteler i propietari imposa les seves normes depenent de la seva situació i polítiques internes.

Els hotels han de tancar aquesta setmana

D’aquí a una setmana, els hotels i tots tipus d’allotjament turístic hauran de tancar les seves portes, segons han decretat el Govern estatal. Des del moment en què els establiments ja no disposin de clients hauran de tancar immediatament.

Seguim tancant portes al coronavirus. Ara, la dels allotjaments turístics#coronaviruscoronavirus.caib.es

Gepostet von Govern de les Illes Balears am Freitag, 20. März 2020
Etiquetes
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
Close
X