MunicipiPollença

Avui fa 82 anys que cinc pollencins morien en mans feixistes

Entre els assassinats per la seva ideologia aquell dia del 1938 es trobava Pere Josep Cànaves, batle de Pollença

Avui es compleixen 82 anys des que les forces feixistes afusellaven inhumanament a cinc pollencins per haver-se resistit al cop d’estat de Francisco Franco el 1936. Entre ells s’hi trobava Pere Josep Cànaves, qui era el batle de Pollença i havia defensat sempre la república. En aquella tràgica jornada del 1938 també van morir en mans nacionalistes Joan Lluís Vives, Antoni Cantallops, Josep Seguí i Rafael Arrabal. Cinc pollencins influents en l’àmbit local, condemnats per defensar la mateixa causa i morts per la seva ideologia.

Però no van ser els únics pollencins assassinats i desapareguts durant la Guerra Civil. En total són 37 els homes del municipi que van viure en les seves pròpies carns la brutalitat del conflicte.

Perquè aquests successos no es tornin a repetir, l’arma més poderosa és i serà el seu record. No deixar-ho en l’oblid i incloure-ho en la memòria col·lectiva de Pollença. És per això, que l’any 2003 l’Ajuntament va nomenar Pere Josep Cànaves fill il·lustre de la vila i va col·locar a la plaça dels Seglars una placa “en memòria de les persones que van patir conseqüències derivades dels esdeveniments del juliol de 1936”. Actes necessaris per evitar que aquestes accions es repetesquin en el futur.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button