MunicipiPollença

Perquè es pugui comprar Can Morató hi ha d’haver un canvi normatiu

L'antiga fàbrica de tapissos està catalogada com a sòl rústic, el que dificulta la seva adquisició i posterior activitat administrativa

L’entitat financera Caixa Colonya no ha comprat l’emblemàtica fàbrica de tapissos Can Morató. Segons ens va explicar Josep Cifre, president de la institució, estan interessats a adquirir-la però la situació administrativa i urbanística és molt complicada. No és la primera vegada que intenten fer-se amb aquesta infraestructura tan simbòlica, però les negociacions són molt més difícils, lentes i complexes del que sembla. Tot i que la compra no s’ha efectuat, hi ha un acord entre les dues parts. Una possibilitat és que sigui un lloguer amb opció de compra en el futur, però a hores d’ara no hi ha res firmat.

Cal recordar que amb la nova Llei d’Urbanisme, Can Morató queda catalogat com a sòl rústic. També gaudeix d’un alt grau de protecció per ser un bé industrial. Això impedeix que es pugui utilitzar amb una finalitat administrativa, que és la que li volen atorgar. Per això sol·liciten que es classifiqui com un sòl d’interès general, el que implica modificacions urbanístiques i rellenteix la compra. El canvi garantiria a Caixa Colonya poder desenvolupar l’activitat que tenen prevista a l’emblemàtica fàbrica pollencina. Ara bé, el canvi de catalogació es pot allargar fins a devuit mesos.

Quin ús li volen donar a Can Morató?

A les dificultats administratives s’hi ha de sumar el mal estat de l’immoble, fet que complica la seva rehabilitació. És per això, que Caixa Colonya es planteja l’adquisició “en termes de reconstrucció”. La idea inicial és “posar-hi els serveis centrals, la seu de la fundació Guillem Cifre de Colonya i un centre sociocultural”, exposa Josep Cifre. Amb això, pretenen “recuperar el patrimoni industrial de les Illes Balears” i fer aquest espai accessible per a tothom, especialment per la gent de Pollença.

Entre d’altre, és per aques motiu que estan tan interessats a comprar Can Morató: “protegir el patrimoni és una prioritat”. El president de Caixa Colonya també va comunicar que tenen altres opcions que, a banda de ser més accessibles urbanísticament i administrativa, serien més “senzilles i econòmiques”.

Van emetre un comunicat de premsa on ho explicaven. El podeu consultar en aquest enllaç.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button