Esports

Entrevista a Xisco Fanals, president de la Federació de muntanyisme i escalada

Xisco Fanals és un pollencí apassionat de la muntanya, de tal manera que ha arribat a ser el president de la Federació de muntanyisme i escalada Balear. Va ser elegit fa cosa d’un mes i n’està molt content perquè té al cap moltes activitats per a fomentar aquests tipus d’esports que uneixen salut i naturalesa. Ens ha respost algunes preguntes sobre la seva funció de president de la federació que és alhora la seva passió.

Avui, a més a més és el dia del seu aniversari, li desitjam salut, força i muntanya!

Quan vas començar a practicar aquest esport i d’on et va venir aquesta passió?

De petit practicava l’excursionisme de la mà de la meva mare i el meu padrí matern, grans coneixedors de la natura. El punt d’inflexió arriba després de conèixer la meva dona que ens tornam més fanàtics i hem dedicat molts d’anys al muntanyisme i l’escalada.

Quines són les funcions d’aquesta federació?

És una federació molt particular, ja que té diferents modalitats i disciplines esportives, tant competitives com no competitives. Les funcions principals són: l’ordenació i el suport a les competicions; la formació d’esportistes, tècnics i àrbitres; promoure la igualtat entre gèneres, promoure l’esport entre els més joves, promoure el respecte a la natura i el coneixement d’ella; cercar solucions per afavorir l’accés a l’espai natural.

Quines són les teves funcions?

La meva principal funció és està al davant de tot un equip directiu i els òrgans complementaris. Una de les funcions més importants és dur a terme el diàleg bilateral amb les administracions i altres entitats. També és necessari crear un ambient favorable perquè es desenvolupin totes les activitats esportives dintre del territori. El meu lema és “Escoltar i fer-nos escoltar”.

Quins plans hi ha per aquest any que ve?

Tenim un pla estratègic ambiciós. A dins el qual tenim la instal·lació d’un Rocòdrom, la modificació dels estatuts, facilitar l’accés a les famílies amb uns descomptes i implantar sistemes de comunicació amb els nostres federats. Tot això sense oblidar les tasques amb curses per muntanya, el reequipament de barrancs i vies d’escalada i formar les seleccions Balears que participen a escala nacional.

Què diries per animar a la gent a practicar aquest tipus d’activitat?

Les activitats esportives relacionades amb la muntanya i l’espai natural tenen uns beneficis físics molt notables, i els beneficis mentals encara superiors. Per tot això ja a la constitució espanyola es declara com a dret fonamental l’accés a l’espai natural.

És un esport on els més joves el poden practicar amb els més grans, les dones amb els homes, pot ser competitiu i no competitiu. És un esport de valors i llibertat.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button