Site icon Som Pollença

Dues rutes a Pollença per conèixer la història de la Guerra Civil

Espai per a la instal·lació d’una peça antiaèria a Coves Blanques

Moltes vegades ens pareix que algunes històries són alienes a nosaltres, que a la nostra illeta no varen succeir fets brutals com aquests. Però el llibre Rutes de la Guerra Civil i la repressió a Mallorca (Edicions Documenta Balear) demostra el contrari. Per aquest motiu, hem decidit entrevistar la seva autora, Maria Àngels Ferragut, i aprendre de quina manera podem conèixer més dels avantpassats del municipi de manera dinàmica i activa.


[Trobareu sota els àudios de resposta, la seva transcripció]

Per què creus que és important haver fet aquest recopilatori de rutes? Aprofundint, per què triares la Guerra Civil i la repressió?

https://sompollenca.com/wp-content/uploads/2023/01/1.ogg

En primer lloc, vull donar les gràcies a Som Pollença per l’interès en la guia.

Monòlit de pedra a la memòria dels presos republicans a Coves Blanques

La Guerra Civil és el fet més important, tràgic i traumàtic de la història d’Espanya del segle XX  fins el dia d’avui; no obstant això, és el gran desconegut. És dins aquest context que neixen les rutes sobre la Guerra Civil i la repressió a Mallorca amb l’objectiu de divulgar els fets, els llocs i les persones que foren protagonistes dels esdeveniments posant en valor la recerca dels investigadors i especialment, el relat de qui ho varen viure de primera mà.

A Mallorca, la repressió va ser duríssima, sobretot a partir del desembarcament de les tropes republicanes del Capità Bayo i afectà a tots els àmbits de la societat: el polític, l’econòmic, el social, l’educatiu i el cultural. Les rutes donen visibilitat a les víctimes de repressió que han estat silenciades durant dècades.

El llibre ha tengut molt bona acollida. T’ho esperaves així? Per què creus que la gent mostra gran interès per aquests successos? O què és el que fa especial la teva obra?

https://sompollenca.com/wp-content/uploads/2023/01/2.ogg

Estic molt contenta amb l’acollida del llibre i l’agraïment dels lectors; no m’esperava  que suscités tant d’interès. Crec que l’interès es deu a que se’ns va negar l’oportunitat de conèixer aquest període decisiu de la nostra història i  tenim la necessitat de saber que va passar. A més, poder estar en el mateix lloc on es produïren els fets no deixa indiferent.

Dues de les rutes que expliques són al municipi de Pollença. Ens podríes parlar un poc d’elles?

https://sompollenca.com/wp-content/uploads/2023/01/3.ogg

La guia proposa un total de nou rutes, dues de les quals, com comentes, es realitzen a Pollença. La primera ruta és  El camí dels presos de Coves Blanques a Cala Sant Vicenç; una ruta que té diferents punts d’interès, dels quals destacaria el monòlit commemoratiu als presos republicans, la mateixa construcció del camí, el túnel i ubicació de la peça de la bateria antiaèria i els nius de metralladora de Cala Barques, entre d’altres.

https://sompollenca.com/wp-content/uploads/2023/01/4.ogg

L’altra ruta, Del coll de la Creueta a la Talaia d’Albercutx: la Sibèria mallorquina

Destacaria, l’assassinat de tres pollencins, segons fons orals, als penya-segats de l’entorn, les condicions de vida dels presoners en la construcció de la carretera, la importància geoestratègica de la base d’hidroavions, la col·locació d’una bateria antiaèria i les instal·lacions militars.

Exit mobile version