Site icon Som Pollença

Més de 2.800 mitjans locals formen part del primer ‘Mapa de la Comunicació Rural a Espanya’ impulsat per Next Educación

Un total de 2.862 mitjans locals s’han inclòs en el primer ‘Mapa de la Comunicació Rural a Espanya’, elaborat per la Càtedra de Repte Demogràfic i Despoblament de Next Educación. Aquesta eina s’ha creat per facilitar el coneixement sobre la distribució geogràfica dels mitjans en zones rurals, amb l’objectiu de promoure estratègies comunicatives locals.

L’acte de presentació, en què ha participat Som Pollença, ha comptat amb la presència de personalitats destacades com Francesc Boya, secretari general per al Repte Demogràfic, qui ha subratllat la importància dels mitjans locals en la dinamització de les zones rurals: “Sou clau per ajudar aquests territoris a generar arrelament, autoestima, que a vegades és el detonant de processos previs a l’acció comunitària”. Manuel Campo Vidal, periodista i president de Next Educación, ha destacat el valor d’aquest projecte afirmant que “El Mapa de Comunicació Rural és una base fonamental sobre la qual se sosté l’Espanya rural viva”.

A més, Camino Cabañas, coordinadora del projecte, ha posat en relleu la relació entre la transformació del consum informatiu i el periodisme de proximitat, afirmant que “El periodisme hiperlocal es nodreix de dos factors: el canvi en el tipus de consum d’informació, amb una tendència més gran cap al que és proper, i l’arrelament local de publicacions gratuïtes en paper amb contingut cultural que actuen com a vertebradors territorials”.

Aquest mapa interactiu no només s’identifica els mitjans locals que ofereixen informació en entorns rurals, sinó que també assenyala les anomenades ‘zones d’ombra’, aquelles àrees sense cobertura mediàtica que representen una oportunitat per a periodistes i professionals de la comunicació que vulguin desenvolupar nous projectes en aquests territoris. Entre les zones detectades s’inclouen Astúries, La Rioja, Navarra, Castella i Lleó, Cuenca, Guadalajara, Jaén, Tarragona i Lleida.

L’acte ha estat claurat per Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern, qui ha destacat la importància de la comunicació en el desenvolupament de les zones rurals: “Els periodistes rurals fan possible que els pobles tinguin la seva pròpia veu i estiguin presents en el nostre univers comunicatiu”.

Exit mobile version