Cultura

Una pel·lícula feta per la comunitat de Pollença

Entrevista al productor de 'U pi de Pollença'

Hem entrevistat al productor del documental U pi de Pollença. El qual es projectarà demà dimecres 11 de gener al Claustre de Sant Domingo a les 20 hores. L’esdeveniment, d’entrada gratuïta, és una segona oportunitat per visualitzar la projecció de l’obra presentada l’any 2021. Les imatges pretenen servir de víncul entre generacions i cultures. Una festivitat tan arrelada al nostre poble com al nostre cor.

Què és el que veurem al filme?

Contada per moltes veus del poble – joves, grans, gent local i estrangeres – la pel·lícula segueix els fets que envolten Sant Antoni, i en particular l’acte del Pi. És una història que celebra la vida que hi ha entre el jo i la comunitat, la tradició i la progressió, el passat i el futur.

Què et va portar a prendre aquesta iniciativa?

Fotografia de U pi de Pollença

El meu primer Sant Antoni va ser l’any 2009. Des d’aleshores me fascina. Som del Regne Unit, on s’han eradicat tradicions tan antigues i físicament desafiants més semblants. Les col·laboracions implicades en l’acte del Pi me van fer preguntar-me com aquests esdeveniments eren un marcador de la salut d’una comunitat, també quin paper té el perill en la seva unificació. Al llarg dels anys, molts esdeveniments tan antics arreu del món han anant erradicant-se. Això sembla que ha passat en proporció directa amb la sensació que com a individus cada cop estem més deslligats, físicament, els uns dels altres. Vaig pensar que el Pi mereixia ser documentat, encara que no fos més que per afegir una veu extra per confirmar la importància de la seva perseverança. Però durant molts anys vaig ser massa mandrós per comprometre’m a fer-ho. Tenia un amic productor que em va empènyer a fer-ho cada any, però cada any ho posposava. No va ser fins que va néixer la meva primera filla que vaig aconseguir-ho.

Com ha estat rebut el documental per part del pollencins i pollencines?

La realització va durar més de dos anys i va comptar amb la col·laboració de centenars de persones de la comunitat de Pollença, totes elles, espero, acreditades al final de la pel·lícula. Cada persona va tenir un paper indeleble en la realització de la pel·lícula. Per més gran o petit que fos aquell paper, la pel·lícula no seria com és sense aquestes col·laboracions, que, a cada pas, es van fer amb generositat, amabilitat i entusiasme. En la meva opinió, la pel·lícula en si és una prolongació d’U Pi de Pollença, com una branca, neix de la unitat de la comunitat del poble.

Les imatges que es mostren són d’arxiu o de creació pròpia?

Les imatges utilitzades a la pel·lícula són una barreja d’arxiu, majoritàriament de Fernando Perianes, i metratge filmat durant el Pi de 2019.

Mostra més

Articles relacionats

Consulteu també
Close
Back to top button