Cultura

Per què posam arbre de Nadal?

Ahir vespre, avui dematí, el vespre de reis o el dematí següent molts nins i nines troben regals baix de l’arbre de Nadal, una decoració nadalenca molt especial. Però, saps d’on ve aquesta tradició?

A Mallorca la tradició sempre ha sigut posar un betlem per Nadal a casa, dia 25 col·locar la figureta del nin Jesús i cada dia que passa acostar una mica les figuretes dels reis fins a arribar davant el portal el dia 5 finalitzant així les festes. Però des de fa ja bastants anys s’ha unit al betlem la tradició de posar arbre de Nadal i fins i tot, a moltes cases tan sols es fa l’arbre, ja que ha quedat com a tradició deslligada de la religiositat d’aquestes festes.

Els primers arbres documentats eren pagans, als segles II i III d.c hi ha escrits de cristians que descriuen com els pagans decoraven arbres amb fruites i espelmes per a celebrar les festivitats hivernals i pregar així per bones collites i la regeneració de la terra. Va ser el missioner Bonifaci, a Alamània qui va convertir aquesta tradició pagana en cristiana canviant un roure que tenien els pagans a una plaça per un avet que va decorar amb pomes i espelmes simbolitzant l’eternitat de Déu a través de l’arbre perenne, el pecat original amb les pomes, la llum de deu amb les espelmes i la Santíssima trinitat amb la forma triangular de l’arbre.

Amb el temps la forma de decorar l’arbre va evolucionar i se’n va anar estenent a poc a poc fins a arribar a bona part del món cristià. A Mallorca no va ser fins als inicis del segle XX que va arribar aquesta costum, amb constància escrita el 1920 quan la revista Baleares va parlar per primer pic d’un arbre de Noël celebrat al Círculo Mallorquín.

I tu, decores l’arbre per Nadal, poses betlem o les dues coses?

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button