CulturaMunicipi

“El Verdugo” de Berlanga a Pollença

Miguel Ángel Villena considera que el cinema de Berlanga és un testimoni de l'Espanya del segle XX.

2021 és l’any del centenari del naixement del cineasta Valencià Luis García-Berlanga. Per commemorar aquest esdeveniment, Miguel Ángel Villena, autor de la biografia Berlanga, presentà aquest divendres la pel·lícula El verdugo al Cine Club de Pollença.

Miguel Ángel Villena que va guanyar del premi Comillas d’Història, Biografia i Memòries, informa que El verdugo es va estrenar al festival de Venècia l’any 1963. Quan la va veure l’ambaixador espanyol a Itàlia, Alfredo Sánchez Bella, va proposar de destruir totes les còpies.

Sánchez aspirava a aconseguir el lloc de Manuel Fraga com a ministre d’Informació i Turisme, però aquella pel·lícula era una provocació. Franco acabava d’ordenar l’afusellament del comunista Julián Grimau i l’execució per garrot vil dels anarquistes Francisco Granado i Joaquín Delgado. De fet, el dictador va veure en l’obra de Berlanga una crítica directa al règim. I és que El Verdugo és una pel·lícula de comèdia negra que explica com un jove s’inicia a la feina de ser el botxí dels condemnats.Un motiu que va duur a la premsa internacional a fer-se’n ressò i l’anomenà “Franco el verdugo”.

Sánchez Bella va intentar retirar-la del festival de Valencià, però la pel·lícula guanyà el premi de la crítica, i l’ambaixador, canvia de parer, proclamant-la com un exemple de la llibertat que gaudien els artistes a Espanya.

La pel·lícula com una herència històrica

A la cartellera espanyola, El verdugo (1963) va durar dues setmanes, Franco va exclamar després de veure-la: “Ja sé que Berlanga no és un comunista. És una cosa pitjor: és un mal espanyol”, intentà retirar-la.

Miguel Ángel Villena considera que el cinema de Berlanga hauria de formar part del currículum educatiu espanyol, perquè és un testimoni de l’Espanya del segle XX.

El cine Club Pollença es reuneix cada dijous a les 20.30 h per projectar pel·lícules en versió original a sis euros l’entrada, quatre els del club. La cartellera és accessible a través el Facebook.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button