CulturaMunicipi

3 de juny: La tradició del Corpus a Pollença

Recordam la darrera processó de les àguiles i Sant Joan Pelós del 2019

El Corpus Christi a Pollença conserva les àguiles i Sant Joan Pelós (Sant Joan Baptista), que surten a la característica processó que recorre els principals carrers del centre històric. Alguns autors les relacionen amb el gremi dels teixidors de Pollença, però d’altres els confereixen un caire civil. D’altres, els atribueixen un caràcter estrictament religiós.

Es tracta de dues al·lotes pollencines dins el cos de dues àguiles de cartó, adornades amb quilos de joies exclusivament deixades per a l’ocasió. Sant Joan Pelós, per la seva part, està encarnat per un jove pollencí elegit per l’ocasió que dansa davant les àguiles, amb la cara amagada sota una màscara que figura el Sant, amb un me en un braç i a l’altre una creu i amb els cabells llargs i descalç, que les acompanya pel  centre històric del poble. Les tres figures marquen el ritme de la cercavila al so d’una melodia que ens trasllada a temps de rondalles.

El Corpus Christi és una festa de gran tradició i colorit a Mallorca que se celebra seixanta dies després del Diumenge de Resurrecció. Diverses localitats de l’illa celebren aquest dia, però Pollença és l’únic municipi on es conserven les figures tradicionals i desbanquen el caràcter religiós que marcava la celebració en els seus inicis.

Com ús anunciàvem fa uns dies, les Parròquies de Pollença i l’Obreria del Corpus han suspès, un any més, la Processó amb el Santíssim i el Ball de les Àguiles i Sant Joan Pelós, a causa de les mesures restrictives per mor de la Covid-19. Així i tot, han tractat d’adaptar la celebració d’aquest festiu, de forma que si es farà l’ofici del Corpus a la Parròquia, diumenge 6 de juny a les 18.30 hores.

Al vídeo de la part superior pots recordar el darrer Corpus Christi prepandèmia, celebrat el 23 de juny de 2019 i protagonitzat per Caterina Vives i Marta Cerdà com a àguiles i Pau Fuster com Joan Pelós.

El cos de les àguiles de cartó, a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels.
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button