Cultura

Primer de maig: Origen del Dia del Treballador

L'1 de maig suposa una reivindicació dels drets laborals dels treballadors

L’1 de maig de cada any es commemora el Dia Internacional del Treballador, però ¿Quin és l’origen d’aquesta celebració? El Primer de Maig es produeix el mateix ritual de totes les organitzacions sindicals de país que surten al carrer per celebrar la festa del treball.

Aquest any, encara afectats per la pandèmia de la Covid-19, les tradicionals marxes multitudinàries a les capitals espanyoles i les reivindicacions seran diferents, tot i que amb més presència que l’any passat, quan no es van poder celebrar.

Durant el segle XIX, una de les èpoques de major progrés industrial i econòmic, es van produir també els majors abusos en el món laboral. Els treballadors d’aquella època patien jornades laborables interminables amb torns fins de catorze hores o més. Per això la jornada de vuit hores es va convertir en una de les principals demandes del moviment obrer en tots els països.

Tot i que és una festa nacional, aquesta s’aplica també a altres països, ja que l’1 de maig se celebra, concretament, el Dia Internacional dels Treballadors. Aquest dia va ser imposat durant el Congrés Internacional Obrer Socialista de la Segona Internacional, celebrat el 1889 a París.

Dins el context de les males condicions laborals dels treballadors en plena Revolució Industrial, va ser quan van començar a sorgir les primeres reivindicacions i moviments obrers, que demanaven unes millors condicions laborals per als treballadors. Per tant, més que una celebració, és una jornada de lluita reivindicativa i en la qual també es ret homenatge als Màrtirs de Chicago, en referència als vaguistes que van ser condemnats durant les protestes que van començar l’1 de maig de 1886.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button