CulturaMunicipi

19 de març: Origens i tradicions del Dia del Pare

Nely, fou la mestra que introduí la celebració d'aquest dia a Espanya

El Dia del Pare se celebra cada 19 de març a Espanya per la seva coincidència amb la festivitat de Sant Josep.
Es tracta d’una celebració tradicional en què es vol homenatjar a tots els pares i agrair-los el seu amor, dedicació i afecte per tot el que donen als seus fills en el dia a dia.

Per què se celebra aquest dia?

A Espanya el Dia del Pare se celebra cada 19 de març a coincidir amb ser el Dia de Sant Josep. Es tracta del pare de Jesús, de manera que d’alguna manera es vincula la figura d’aquest pare amb la de tots els pares en el món.

Quin és l’origen del Dia del Pare?

El Dia del Pare se celebra des de començaments de segle XX. En concret, sembla que el primer Dia del Pare que es va celebrar al món va ser el 5 de juliol de 1908 a Fairmont (West Virginia), a l’església metodista d’aquest poble.

A Espanya se celebra des de 1948 gràcies a una mestra d’escola que donava classes a l’escola ‘Sant Àngel’ al madrileny barri de Vallecas. Va arribar a la conclusió que la millor data per a aquest dia era el 19 de març, festivitat de Sant Josep (figura del pare terrenal de Jesús de Natzaret).

El seu nom era Manuela Vicente Ferrero, encara que també va ser coneguda com a ‘Nely’, pseudònim que utilitzava habitualment en els escrits que publicava en algun diari de l’època. Va ser en un d’aquests articles al diari El Magisteri Espanyol on va animar a les altres escoles a promoure aquesta festa per celebrar el Dia del Pare.

Quan se celebra a la resta del món?

Altres països també celebren aquest dia en la mateixa data, és el cas d’Andorra, Itàlia o Portugal. A la resta del món s’estableixen diferents dates per a celebrar aquesta figura.

A Estats Units el president Lyndon B. Johnson va signar una proclamació que declarava el tercer diumenge de juny com a data per celebrar-ho. També ho celebren aquest dia a Argentina, Xile, Colòmbia o el Regne Unit. Els països escandinaus, per la seva banda, el celebren el segon diumenge de novembre.

Al Brasil, és el segon diumenge d’agost. A Alemanya, país que segons la regió també té una forta tradició catòlica, reserva la celebració pel Dia de l’Ascensió.

Quines tradicions hi ha el Dia del Pare?

S’ha passat de resar en aquest dia per una bona collita a l’edat mitjana a repartir premis a aquells homes del poble que haguessin tingut més fills i s’ha acabat convertint en una excusa per fer regals als pares i agrair-los el seu amor, dedicació i afecte per tot el que donen als seus fills en el dia a dia.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X