Cultura

L’origen i les imitacions en el mercat de llengües mallorquines


Les teles de llengües mallorquines o les “robes de llengo” s’elaboren a través d’una tècnica coneguda en els seus països d’origen com ikat. La denominació ikat es refereix tant a la tècnica de producció de tela, com al producte definitiu. Mallorca és l’únic lloc d’Europa que manté aquesta tradició. En l’antiguitat era una tècnica estesa per molts països, però ara més oblidada.

Aquest sistema mil·lenari es caracteritza pel tenyiment de les fibres, que consisteix a practicar prèviament uns lligams que impedeixen que el tint penetri en unes determinades zones de la roba. Després es tenyeixen i posteriorment, quan es va teixint la peça, va apareixent el dibuix, en funció de la posició que es van fer aquests lligams i els colors utilitzats. D’aquesta manera, ambdues cares de la tela mostren un dibuix idèntic.

El seu origen a Mallorca, i a la resta d’Europa, es va fer amb tota seguretat a través de la Ruta de la Seda, segons diversos estudis. Àsia i Europa estaven connectades a través de la Xina, que en aquells temps fabricava seda de gran valor comercial. Aquesta ruta, que va néixer amb els viatges dels mercaders al segle VII, va estar en auge durant l’imperi romà, per consolidar-se com una de les vies d’arribada de mercaderies, espècies i tècniques de fabricació de diversos productes, entre ells les teles.

A la segona meitat de segle XX, la influència del turisme va impulsar que les llengos es revaloritzessin i s’identifiquessin com a producte propi de Mallorca, formant part del seu patrimoni cultural. D’ençà d’allò, han tengut molt èxit però en l’actualitat tan sols tres tallers de l’illa segueixen teixint aquestes “robes de llengo” de manera artesanal: Teixits Riera a Lloseta, Artesania Tèxtil Bujosa, a Santa Maria i evidentment, els nostres propers Teixits Vicens a Pollença, que són una centenària família artesana amb prop de 160 anys en el negoci.

La polèmica de la reina Letizia

Recentment, en la seva última visita a Mallorca, la reina Letizia ha aparegut amb una bossa amb estampat de llengua mallorquina. La seva intenció era fer un homenatge a la moda mallorquina però ha acabat essent una polèmica. Els experts de la indústria tèxtil de les illes han manifestat obertament que no és autèntica ni original, per tant, es tracta d’una còpia. També han dit, en declaracions al Diari de Mallorca, que lamenten que Letizia no s’hagi preocupat per la realitat de les teles, però també entenen que la “confusió és normal”. Es tracta d’un teixit se sol imitar molt freqüentment, però la realitat és que tan sols tres tallers mallorquins fan els vertaders.

© Casa de S.M. el Rey
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button