Cultura

Músiques a Mallorca, el nou disc d’U Camp de l’Oca

Gloses, tonades i cançons tradicionals conformen el treball que presenten avui al Club Pollença

“Conèixer a fons la llengua musical materna és un deure de tota persona que estima un poble, una cultura, i també, la seva història”

Associació cultural d’U Camp de l’Oca

Músiques a Mallorca és el títol amb el qual han batejat el quàdruple disc d’U Camp de l’Oca. El projecte el van iniciar ara fa 10 anys, quan van fundar l’associació cultural. En un primer moment només havia de ser un disc de tonades de Sant Antoni, però l’any passat el van reprendre i van incloure noves peces d’estils molt diversos. Així mateix, en aquest treball no només hi trobam gloses, sinó que també xeremies, ximbombes, tonades de camp i cançons tradicionals.

Tomeu Cerdà, president d’U Camp de l’Oca, ens ha explicat que amb el disc pretenen mostrar com sonen les gloses als diferents llocs de Mallorca. I perquè això fos possible, han participat en el disc músics, xeremiers i glosadors d’Alcúdia, Artà, Manacor i Sa Pobla. Però això no és tot. A l’interior de Músiques a Mallorca també hi tenen molta importància les tonades de camp musicades. N’han inclòs algunes de Toni Gall i Esteve Peric, qui ja en tenen un disc. El president de l’associació també explicat que es podrà escoltar una copla d’Antonio Molina, el que permet veure la similitud entre el flamenc i les melodies mallorquines.

A les tonades i gloses santantonieres, s’hi han de sumar innovacions que mostren la cultura musical de l’illa i com de possible és la seva adaptació a diferents estils. Tomeu Cerdà destaca que en el disc hi ha cançons populars i cançons de bressol. Però també una versió de Sant Antoni acompanyat d’orgue i xeremies. En la mateixa línia sobresurt, sense cap dubte ni un, l’original versió que en fan del tradicional cant de la sibíl·la. Una interpretació en veu masculina acompanyada dels xeremiers.

Presentació de Músiques a Mallorca

Recordar que per presentar-lo fan una petita ruta arreu de l’illa. El primer municipi on van donar a conèixer Músiques de Mallorca va ser Manacor i ho feren ahir, dijous. Ara bé, encara tenen programades diferents presentacions al llarg d’aquest gener:

  • 10 de gener a les 20,00 h al Club Pollença
  • 11 de gener a les 19,00 h al Teatre Xesc Forteza de Palma
  • 12 de gener a les 17,00 h a Sa Congregació de Sa Pobla
  • 13 de gener a les 20,00 h a la Sala Polivalent (antic mercat) de Muro
  • 15 de gener a les 20,00 h a l’auditori d’Alcúdia
  • 31 de gener a les 20,00 h al teatre d’Artà
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button