CulturaEu MollMunicipi
Destacat

Marina Martorell canta la Sibil·la al Port de Pollença

Les matines ja han acabat al Port de Pollença. Na Marina Martotell s'ha encarregat d'entonar el típic i tradicional cant de la Sibil·la.

Les matines ja han acabat al Port de Pollença. Na Marina Martotell s’ha encarregat d’entonar el típic i tradicional cant de la Sibil·la. Ha estat la protagonista d’aquesta Nit de Nadal. En aquest vídeo podeu escoltar i gaudir de la seva veu.

Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2010, el Cant de la Sibil•la, un cant d’origen medieval i de melodia gregoriana, va arribar a Mallorca de la mà de Jaume I “El Conqueridor” per convertir-se en la tradició més singular del Nadal.

El 24 de desembre un cant emmudeix als assistents a les tradicionals Matines (Missa del Gall) mallorquines. Es tracta del Cant de la Sibil·la, un cant d’origen medieval que tan sols ha sobreviscut al pas dels anys a Mallorca i L’Alguer.

Introduït a l’illa major de les Balears després de la Conquesta de Jaume I, profetitza l’arribada del Redemptor i del Judici Final. La que probablement sigui la tradició nadalenca més antiga i característica de Mallorca, s’entona sense acompanyament instrumental, exceptuant els preludis entre estrofa i estrofa. Tot i que inicialment es cantava en llatí juntament amb una melodia gregoriana, a partir del segle XIII ja hi ha documentades les primeres versions en llengua catalana.

Protagonitzada per una única persona, aquesta vesteix amb una túnica, a vegades amb el coll i la part inferior brodades, acompanyada habitualment per una capa. L’imponent vestuari es complementa amb una espasa que manté suspesa davant de la cara i amb la qual, una vegada finalitzat l’acte, forma una creu.

El personatge de la Sibil·la representa a les pitonisses, els llibres profètics de les quals eren consultats al món antic per conèixer el futur d’una comunitat. El cristianisme va adoptar aquest personatge i el va incorporar com un element més de la litúrgia nadalenca.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button